Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: DAN SJEĆANJA NA DANICI Mesić: Prije točno 80 godina jedan zločinački režim pokazao je svoje pravo lice

Prošlo je 80 godina od osnivanja koprivničkog logora Danica.

Tom prilikom na koprivničkom spomen području Danica danas je održana svečana komemoracija i polaganje vijenaca.

Danu sjećanja na žrtve logora Danica prisustvovao je i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je istaknuo važnost prisjećanja.

– Važno je da se sjetimo ovoga dana jer to je dan kada je jedan zločinački režim pokazao svoje pravo lice. NDH koja nije bila niti hrvatska, niti država, niti nezavisna proglašena je svega nekoliko dana prije, a nakon toga otvara se ovaj logor koji je služio samo za ubijanje i za transport onih za koje je režim odlučio da moraju nestati, a to su prije svega Židovi, Romi pa i Hrvati antifašisti. I dobro je da se toga dana sjetimo – izjavio je Mesić pohvalivši sve organizacije koje se prisjećaju ovog dana.

Snimio Valentino Štefanek.

Vijence je položio i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je zadovoljan iskorakom u ovom mandatu koji je uključivao uređivanje spomen područja, a najavio je i nove ideje koje se tiču Danice.

– Zajedno s ravnateljem Muzeja grada Koprivnice i u komunikaciji s Ministarstvom kulture rade se planovi za daljnjim formiranjem još adekvatnijeg spomen područja Danica. S obzirom na to da se dičimo našom otvorenošću, time koliko surađujemo s našim nacionalnim manjinama, siguran sam da u zajedničkim naporima s Ministarstvom kulture, a možda i europskim fondovima možemo napraviti nove iskorake na ovom spomen području – kazao je Jakšić i napomenuo da je plan da ovo spomen područje postane svojevrsno turističko odredište, no kako je istaknuo to je nešto što Grad Koprivnica ne može sam napraviti.

Snimio Valentino Štefanek.

U tom kontekstu, gradonačelnik se dotaknuo i pitanja spomenika Izvidnica, poznatog u javnosti kao partizana.

– Niti sam povjesničar, niti bi se petljao u takve stvari. Nismo dobili nikakav službeni prijedlog da bismo ga negdje micali. Mislim da spomenik treba ostaviti samoj povijesti, ostaviti ih tamo gdje su u nekom trenu bili ili jesu, jer ono što se nama dogodilo 90-ih bilo je sumanuto rušenje spomenika, njihovo seljenje, preseljavanje, vraćanje obnavljanje. To je isto jedna ružna epizoda i mislim da doista povijest treba ostaviti povjesničarima i koristiti ju kao pouke da se neke stvari više nikada ne ponove – zaključio je Jakšić.

Spomenimo da su ovom događaju prisustvovali i predsjednik organizacije Židovskih općina Republike Hrvatske Ognjen Kraus, kao i predstavnici Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

 

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve logora Danica

Objavljuje Drava.info u Četvrtak, 15. travnja 2021.

 

zatvori