Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Udruga Veliko srce već osam godina sportskim aktivnostima uveseljava osobe s teškoćama u razvoju

Veliko srce jedina je sportska udruga u Koprivničko-križevačkoj županiji koja organizira rekreativne aktivnosti za osobe s teškoćama u razvoju.

Udruga je počela s radom 2013. godine, a cilj joj je postepeno uključiti te osobe u bavljenje sportom, odnosno motivirati ih za bavljenje tjelesnom aktivnošću u svrhu očuvanja i unaprjeđenja zdravlja.

Trenutno je u udrugu uključeno oko 60 korisnika od tri do 53 godine, od toga su tri zaposlenika, a volontiralo je 15-ak osoba.

Silvija Kovač, voditeljica sportskih aktivnosti Udruge Veliko srce, a ujedno i tajnica kaže da su se njih nekoliko prije osam godina organizirali s ciljem socijalne uključenosti članova, a u svrhu senzibilizacije građana Koprivnice prema osobama s intelektualnim teškoćama.

– Pokušali smo im omogućiti svakodnevno bavljenje sportom. Prije tri godine odobren nam je projekt “Sportsko rekreativne aktivnosti Veliko srce” koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a u njemu nam je partner koprivnička Udruga Latice. Omogućio nam je svakodnevno provođenje rekreativnih aktivnosti, zapošljavanje i edukaciju trenera, nabavku kombi vozila, odlaska na natjecanja, nabavu opreme i svega što je potrebno da bi se omogućilo kvalitetno provođenje treninga. Projekt je počeo 2018. godine, a, nažalost, završava ove godine – opisuje Kovač.

Sportovi kojima se članovi udruge bave su razni: od rukometa, nogometa, plivanja, trčanja na krpljama, stolnog tenisa, biciklizma, hokeja na parketu i drugo. Svaki korisnik može se pronaći u nekim od tih sportova i izabrati nešto za sebe te sudjelovati na natjecanjima. Kroz godinu sudjeluju na nekih 20-ak natjecanja i turnira, od nacionalnih do međunarodnih.
U udruzi postoje individualni i grupni treninzi. Individualni traju od 30 do 45 minuta, ovisno o mogućnostima korisnika. Treneri su treninge prilagodili upravo njima pa to ovisi o njihovom trajanju. Provode ih na bazenima, u dvorani, na igralištima u prirodi, ovisno o situaciji. S obzirom na pandemiju koronavirusa, članovi su sve aktivnosti prebacili na vanjske terene pa tako treniraju na Šoderici, voze bicikle do Vinice i treniraju na vanjskom igralištu Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

– Naši korisnici treniraju svaki dan. Cilj ovog projekta je svakodnevno treniranje pa smo ih razdvojili u grupe prema njihovim mogućnostima. Imamo mlađe korisnike od tri do 18 godina i starije koji su već duže vrijeme s nama pa tako možemo reći da imamo dvije grupe – objašnjava ona.

U maloj sportskoj školi uključili su tek nekoliko korisnika s obzirom na to da je trenerica u udruzi ujedno i trenerica u maloj sportskoj školi. Na taj su način napravili inkluziju njihovih korisnika u malu sportsku školu, a rade se individualni treninzi jer se većinom radi o djeci s autizmom.

– Kroz godinu obavimo nekih 20-ak natjecanja, ali smo, nažalost, u prošloj godini imali tek jedno natjecanje i evo sad smo se baš vratili iz natjecanja u Puli. To nam je prvo natjecanje ove godine. Inače smo kroz prošlu godine treninge većinom obavljali putem Messengera i preko Youtube kanala. Zvali smo korisnike i na taj smo način radili treninge, a na Youtube kanalu smo isto tako za naše najmlađe snimali neke vježbe i poligone koje su oni na kraju kod kuće odrađivali sa svojim roditeljima – ističe.

Udruga se uključila u Special Power League koja je pokrenuta na inicijativu Udruge akademije zdravog življenja kojima su se priključili Hrvatski nogometni savez i Hrvatski rukometni savez te Zaklada Mateo Kovačić. Taj projekt je inicijalno osmišljen kao liga klubova koji međusobno odigravaju turnir rukometa i nogometa, svaki put u drugom gradu u razmaku od tri mjeseca.

– Na taj smo način postali jedna sekcija unutar Nogometnog kluba Slaven Belupo i Rukometnog kluba Koprivnica s kojima imamo odličnu suradnju. U Puli je održan jedan takav turnir od 1. do 3. travnja. Osim nas, sudionici turnira bili su Udruga za autizam Pogled iz Nedelišća, Škola za odgoj i obrazovanje Pula i Udruga Down sindrom iz Splita. Odigrali smo tri utakmice, a pobijedili smo sve osim Istre. Izgubili smo s jedan razlike, ali to ništa ne znači jer smo stvarno dobro proslavili i nakon godinu dana bez sudjelovanja na natjecanjima, to je stvarno sudionicima bilo veliko veselje – govori voditeljica i tajnica udruge.

Dodaje da se nada da će im ponovno biti odobren jedan projekt kako bi se mogli financirati.

– Ne možemo pronaći neki drugi način financiranja osim da pišemo te projekte i prijavljujemo se na njih. Moram napomenuti da su svi volonteri kod nas uvijek dobrodošli – zaključuje Kovač.

zatvori