Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO: KREATIVNOST NA DJELU Sanjica Buzuk izrađuje anđele lica punih dragosti i još puno toga

Mali i veliki anđeli lica punih dragosti, kokice slatkog i umiljatog izgleda, mali fenjeri, božićne kuglice plod su mašte i spretnih i kreativnih ruku Sanjice Buzuk iz Koprivnice.

Krpice, stiroporne kuglice, vuna, čipkica, materijali, šablone uredno pospremljeni u kutije i kutijice nestrpljivo čekaju dolazak vremena za opuštanje nakon radnog dana.

– Radim kako mi dođe, nemam određeno vrijeme u danu za ovaj hobi. Obično to bude navečer, jer sam sama kod kuće s obzirom na to da suprug više-manje radi noćne smjene. Volim čitati, ali trenutno nemam strpljenja za to, a isto tako nemam običaj gledati televiziju navečer pa si pustim neku muziku i zabavljam se ovim hobijem. To mi je odmor od posla, razmišljanja i svega. Opušta me – ističe Buzuk.

Sa šivaćom mašinom sprijateljila se prije otprilike tri godine kada je počela izrađivati anđele.

– Radim po šablonama koje pronalazim na internetu. Lutkice radim postepeno pa im tako najprije radim glavice i to tako da stiropornu kuglicu oblačim u platno, napravim ih 10-ak, a onda im crtam lice. Nakon toga radim frizurice od vune, onda šivam krila pa tijelo. Za jednu cijelu lutkicu potrebna su otprilike dva sata. Jako volim raditi glavice i iscrtavati lica anđelima i iako sve radim isto, svaki ispadne drugačiji – objašnjava Buzuk koja drugih hobija nema, ali uživa u cvijeću i druženju sa svojim malim dlakavim četveronožnim ljubimcem.

Iako je dosad isprobala nekoliko različitih kreativnih tehnika kao što su primjerice slikanje, heklanje ili decoupage, u šivanju se u potpunosti pronašla.

Decoupage tehnikom bavim se manje, jer u stanu nemam mjesta, a i treba puno više vremena, dosta je farbanja i sušenja, pa i nereda. Uostalom kad nešto započnem, volim to što prije i završiti, a ne da taj proces traje i traje – napominje.

Kreativno izražavanje seže u njeno rano djetinjstvo kada je kao mala ostala oduševljena heklanjem.

– Mama mojih prijateljica, koja mi je bila susjeda, stalno je heklala. To mi je bilo jako zanimljivo, a kako sve volim probati, poželjela sam i to i tako sam kao mala djevojčica naučila heklati. Imala sam svoje lutkice i sama sam im smišljala kreacije i izrađivala odjeću, a i sebi sam radila štucne koje su tada bile jako popularne – prisjetila se.

I dan danas sama voli izrađivati prigodne ukrase poput božićnih vjenčića, uskrsnih dekoracija, kuglica za bor. Pritom, ništa se ne baca, od ficleka uvijek nastane neka nova kreacija poput primjerice malih fenjera na štapiću koji su idealan ukras za teglice s cvijećem.

S obzirom na to da stalno voli nešto isprobavati nešto novo, idući pothvat su joj takozvane lutkice tildice.

zatvori