Izvor: kckzz.hr
U tijeku su radovi na Sveučilištu Sjever koji bi trebali biti gotovi s listopadom ove godine, a riječ je o objektu bivše praonice rublja u kojoj će biti smješteni laboratoriji i predavaonice.

Radove je jučer obišao koprivničko-križevački župan Darko Koren, a bila je to prilika da prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica Mario Tomiša predstavi planove i daljnji razvoj najmlađeg hrvatskog javnog sveučilišta.

>> FOTO: RADOVI NA SJEVERU Vojni vešeraj postaje sveučilišna zgrada s četiri laboratorija

Tomiša je kazao da projekt obnove bivše praonice rublja vrijedan 12 milijuna kuna sveučilište financira iz vlastitih sredstava. Dodao je da će se u novim prostorima laboratorija obrazovati stručnjaci i znanstvenici koji će imati vrhunske uvjete za rad u područjima koja obuhvaćaju kemiju, mikrobiologiju, nove tehnologije i senzorske analize hrane. Podsjetio je da su uložili i 4,5 milijuna kuna u izgradnju studentskog restorana. Tomiša je ujedno predstavio postojeće i nove studijske programe – preddiplomski sveučilišni studij Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža koji će se izvoditi u Koprivnici te preddiplomski stručni studij Računarstva i informatike koji će se izvoditi u Đurđevcu.

– Župan je podržao rad sveučilišta te istaknuo da je sektor visokog obrazovanja od iznimne važnosti za razvoj, ne samo Koprivničko-križevačke županije, već i cijele sjeverozapadne Hrvatske. U tom pogledu, razgovaralo se i o budućim projektima, a posebice uspostavi sveučilišnog znanstveno-istraživačkog centra koji će biti koncipiran kao centar izvrsnosti interdisciplinarnih većinom STEM, ali i društvenih znanstvenih područja – istaknuli su u Službi ureda župana.

Dodali su da su se sudionici sastanka složili kako je podrška ovakvom projektu vrijednom 46 milijuna kuna, kojim bi se rekonstruirale i opremile dodatne dvije zgrade s 15 laboratorija i predavaonica, od velikog značaja i interesa za daljnji razvoj te pokretanje brojnih novih projekata razvoja te razmjene znanja i tehnologija s gospodarstvom, regionalnom i lokalnom upravom te javnim sektorom.

Spomenimo da su osim župana, radove obišli njegov zamjenik Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.