Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Koprivničkoj umjetnici Mihaeli Toth san je raditi u Porscheu i voziti automobil koji želi sama dizajnirati

Mihaela Toth, 18-godišnja Koprivničanka s trenutno zagrebačkom adresom, ima velike i ambiciozne snove – želi postati dizajnerica automobila, a posao iz snova joj je raditi u Porscheu i voziti automobil koji želi sama dizajnirati.

Na putu je prema tom cilju, jer su njezini radovi, između ostalog i skica dizajna automobila, u drugoj polovici ožujka krasili prvi izlog Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Radi se o radovima koje priprema za dizajnersku mapu obaveznu za prijemni ispit na fakultet iako još uvijek ne zna koji će to fakultet biti, ali sigurno nešto što će imati veze s umjetnošću i dizajnom.

– Vidjela sam druge kako izlažu svoje radove pa sam i ja odlučila pokazati svoj talent – kaže Mihaela.

Trenutno pohađa četvrti razred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

– Odlučila sam se za tu školu jer sam procijenila da je to najbolja škola za umjetnost i dizajn u Hrvatskoj. Zapravo, toliko je dobra da uopće nije trebalo birati. Dodatno, prvi kontakt s ravnateljicom bio je vrlo pozitivan. Naime, prije prijemnog sam joj pokazala 10-ak svojih radova, a njezin komentar je bio samo: “Ovo je za Akademiju, upisuj!” – prisjeća se Mihaela.

Iako je maturantica, još uvijek nije donijela konačnu odluku koji će točno fakultet upisati. Zna samo da će pokušati odabrati onaj koji će joj omogućiti ostvarenje daljnjih planova.

– Jako sam sretna što se školujem za ono što volim i u čemu osjećam da sam dobra. Iskreno se nadam da mi i daljnji koraci neće biti pogrešni te da ću prije ili poslije doći do svog zacrtanog cilja. Sve što sam do sada postigla u razvoju svog talenta nije samo i isključivo moja zasluga, nego je tu prisutna i velika zasluga mojih roditelja, profesora pa i ljudi za koje uopće nisam očekivala da će imati utjecaj na ono što želim postići. Spoj rada i faktora sreće je dobitna kombinacija za uspjeh – zaključuje Mihaela.

Napominje da je dosad izlagala na Zagreb Design Weeku 2020. svoj dizajn za etiketu za vino Rose Kutjevo. Napravila je plakat za “Noć mračnog cirkusa” u zagrebačkom noćnom klubu Močvara, plakat za županjski bend “Opća opasnost” u povodu promocije njihovog novog albuma. Ujedno je i izlagala i u raznim muzejima u povodu Noći muzeja dvije godine zaredom.

– Radovi su mi odabrani za školske izložbe u povodu dana otvorenih vrata i dana škole. Svoje radove i radove mojih kolega učenika i učenica svake godine izlažem i na božićnim i uskršnjim sajmovima. Moji su radovi odabrani uz stalne izložbe u zagrebačkim muzejima. Njima predstavljam školu na “Danima otvorenih vrata” i “Danima škole” – ističe Mihaela.

Inspiriraju ju linije i perspektive iz svakodnevnog života i prirode koje onda pokušava primijeniti u svojim skicama i crtežima. Također ju nadahnjuju i drugi umjetnici te dizajneri koji se bave sličnim ili istim stvarima. Često zna otići na društvene mreže kao što je Instagram i tamo pronalazi i upoznaje puno talentiranih umjetnika koji ju motiviraju da i ona sama bude bolja. Motivacija su joj i njezini prijatelji iz škole jer se s njima uspoređuje, kao i profesori koji joj prenose znanje i veliki su joj uzor.

zatvori