Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: ČARLIJEV SVIJET IGRAČAKA Izložba kao podsjetnik na radost slaganja šarenih predmeta

U Galeriji Koprivnica jučer je otvorena izložba Čarlijev svijet igračaka.

Izložba prikazuje rad Virovca Drage Turine koji je cijeli život izrađivao igračke. Zanimljivo je da je Turina primarno bio scenograf, a ova izložba se bavi pričama koje nastaju iza samih kulisa. Cijeli život je izrađivao igračke, a ovom izložbom autoru se želi zahvaliti za sve ono što je napravio tijekom umjetničke karijere.

– Svjedoci smo jednog novog modela potpuno novih didaktičkih igračaka koje su sasvim drugačije od onoga što se može vidjeti na ovoj izložbi – rekao je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

Muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec istaknula je da su na ovaj način muzealci željeli podsjetiti na radost koju osobe mogu doživjeti kod slaganja šarenih predmeta i njihovog preslagivanja u nešto novo.

– Čarli je, rekla bih, proročanski izrađivao sve ove igračke jer u suvremenom svijetu punom digitalne tehnologije i inovacije možda su baš ovakve stvari one koje će nas naučiti da kreativno razmišljanje dolazi iz puno različitih izvora – kazala je Zamljačanec.

Samu izložbu otvorila je zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Ova me izložba jako podsjetila na prošloljetnu izložbu Ivane Popović. Sa stilom ili bez stila, meni je vibracija ljubav i to je element koji mi jako zrači iz ovih prostora danas. Veseli me i baš sam sretna što imam priliku otvoriti ovu izložbu – rekla je Ostriž.

Dodajmo da je Drago Turina rođen u Virju u vrijeme Drugog svjetskog rata, a studirao je u Zagrebu gdje je 1965. godine počeo svoj scenografski rad u studentskim kazalištima. Ostvario je više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu.

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati u Galeriji Koprivnica svakodnevno do 9. svibnja.

zatvori