U Galeriji Koprivnica jučer je otvorena izložba Čarlijev svijet igračaka.

Izložba prikazuje rad Virovca Drage Turine koji je cijeli život izrađivao igračke. Zanimljivo je da je Turina primarno bio scenograf, a ova izložba se bavi pričama koje nastaju iza samih kulisa. Cijeli život je izrađivao igračke, a ovom izložbom autoru se želi zahvaliti za sve ono što je napravio tijekom umjetničke karijere.

– Svjedoci smo jednog novog modela potpuno novih didaktičkih igračaka koje su sasvim drugačije od onoga što se može vidjeti na ovoj izložbi – rekao je ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin.

OGLAS
Naša, podravska lista za županiju: nositelj liste Ivan Pal. HSS i nestranački kandidati

Muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec istaknula je da su na ovaj način muzealci željeli podsjetiti na radost koju osobe mogu doživjeti kod slaganja šarenih predmeta i njihovog preslagivanja u nešto novo.

– Čarli je, rekla bih, proročanski izrađivao sve ove igračke jer u suvremenom svijetu punom digitalne tehnologije i inovacije možda su baš ovakve stvari one koje će nas naučiti da kreativno razmišljanje dolazi iz puno različitih izvora – kazala je Zamljačanec.

Samu izložbu otvorila je zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Ova me izložba jako podsjetila na prošloljetnu izložbu Ivane Popović. Sa stilom ili bez stila, meni je vibracija ljubav i to je element koji mi jako zrači iz ovih prostora danas. Veseli me i baš sam sretna što imam priliku otvoriti ovu izložbu – rekla je Ostriž.

Dodajmo da je Drago Turina rođen u Virju u vrijeme Drugog svjetskog rata, a studirao je u Zagrebu gdje je 1965. godine počeo svoj scenografski rad u studentskim kazalištima. Ostvario je više od 250 scenografskih radova u raznim kazališnim kućama, na televiziji i filmu.

Svi zainteresirani izložbu mogu razgledati u Galeriji Koprivnica svakodnevno do 9. svibnja.