Petak, 19. travnja 2024.

Župan Koren na sastanku u Varaždinu: Spremni smo za potpisivanje Razvojnog sporazuma

Župan Darko Koren jučer je bio sudionik još jednog sastanka na temu Razvojnog sporazuma pet sjeverozapadnih županija.

Podsjetimo, riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija, poručili su iz Službe ureda župana.

Varaždinski župan Radimir Čačić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, međimurski župan Matija Posavec, zamjenik bjelovarsko–bilogorskog župana Neven Alić i župan Koren u Varaždinu su raspravljali o projektima vrijednima preko 10 milijardi kuna. Naglasili su kako je važno da država u svakoj od pet županija stane iza jednog strateškog projekta.

Na dosadašnjim je sastancima detaljno i precizno definiran sadržaj Razvojnog sporazuma, a njegovo se potpisivanje očekuje do kraja ožujka.

– Ono na čemu inzistiramo je da se nacionalni projekti odvoje od projekata koji su specifični za prostore naših županija gdje smo mi nositelji, a posebno se to odnosi na projekte u obrazovanju koji se moraju spustiti na županijsku razinu. Također smo inzistirali na smanjenju cenzusa granice ispod koje se ne mogu kandidirati projekti zbog toga što smatramo da se takve veličine projekata ne mogu provoditi s razine županije. Naše županije i razvojne agencije izrazito su sposobne pripremiti i realizirati projekte i zato smatramo da što više njih treba spustiti na tu razinu, odnosno zalažemo se za decentralizaciju – kazao je župan Darko Koren.

Ustupila Koprivničko-križevačka županija.

Osvrnuvši se na aktualne investicije na području županije, župan Koren je istaknuo:

– Ovog trenutka se realizira ili je u planu oko 5 milijardi i 200 milijuna kuna nacionalnih projekata, a to je, između ostalog, izgradnja željezničke pruge Križevci-mađarska granica, gdje je vrijednost projekta veća od Pelješkog mosta, preko 3 milijarde i 200 milijuna kuna. Tu su i aglomeracije vrijedne milijardu i 100 milijuna, Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, što je zajednički projekt sjeverozapadne Hrvatske vrijedan 450 milijuna, i još niz manjih projekata. Svi zajedno ulazimo u intenzivno investicijsko razdoblje te vjerujem da ćemo znati iskoristiti sve prednosti i financijske mogućnosti kako s državne, tako i s europske razine – dodao je.

Ukupna vrijednost projekata Koprivničko-križevačke županije za Razvojni sporazum iznosi oko tri milijarde kuna, a projekti su u visokoj fazi pripremljenosti, uz podršku PORA-e kao regionalnog koordinatora. Prioritet je ulaganje u obrazovanje, a sektori na koje otpadaju najveći iznosi su promet i infrastruktura te regionalna infrastruktura.

zatvori