Petak, 19. travnja 2024.

Izložba velikih pisanica na središnjem koprivničkom trgu od petka

Tradicionalna izložba “Pisanica od srca” moći će se razgledati od petka pa sve do 5. travnja.

– Prvi smo u Hrvatskoj pokrenuli projekt izrade velikih uskršnjih jaja oslikanih u maniri naive. Projekt pod nazivom “Pisanica od srca” i službeno je zaštićen. Slikari naivci udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja. Pisanica od srca, osim što širi radosti Uskrsa, od velikog je značaja za promociju naivnog slikarstva, hrvatske kulture i turizma – poručili su iz Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Podsjetili su da je tradicionalni hrvatski uskršnji običaj bojanje uskršnjih jaja, odnosno pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama.

– Oslikavanje pisanica raznim tehnikama u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najpoznatiji majstori oslikavanja jaja su iz Molvi i Podravskih Sesveta – kazali su.

Spomenimo da su organizatori ove izložbe velikih pisanica na otvorenom Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica.

zatvori