Srijeda, 24. travnja 2024.

Trg kralja Krešimira u Koprivnici poprimit će novi izgled, počelo uređenje zelenila

Na Trgu kralja Krešimira u Koprivnici ovih je dana započela revitalizacija zelenih površina kojom će ovo mjesto dobiti novi izgled.

Kako su poručili iz Gradske uprave, na osnovu zdravstvenog pregleda stabala kojeg je obavio Krunoslav Arač iz Hrvatskih šuma uklonjeno je nekoliko postojećih stabala koja su ocijenjena s visokom i jako visokom opasnosti od izvale, a sljedećeg tjedna počinje sadnja novih stabala i grmlja.

Dodali su da ovaj prostor ne čini samo zeleni pojas uz stambenu zgradu Trg kralja Krešimira 3 i 3a, već se tu nalazi i pješačka staza, dječje igralište, velika travnata površina te zeleni otok za razvrstavanje otpada.

Sve je to bilo potrebno ozeleniti i povezati vodeći računa o veličini stabala i njihovoj poziciji u prostoru. Stabla i grmlje imaju estetsku, ali i funkciju barijera u prostoru, kako od pogleda, tako i od buke i prometa.

– Sa sjeverne strane staze, prema stambenim zgradama razigrat će se prostor kombinacijom japanskih trešanja i pančićevom omorikom te ukrasnim travama. S južne strane staze, iznad dječjeg igrališta, zasadit će se stabla za sjenu kako bi se omogućila dječja igra i u vrijeme jakog sunca. Radi se o stablima javora, crvenolisnog i šarenolisnog te autohtono stablo sremze kako bi u proljeće prilikom cvatnje zamirisao cijeli kvart. Uz prometnicu na jugu parcele potrebno je osigurati barijeru zbog sigurnosti djece koja se ovdje igraju te je predviđena sadnja stupolikog graba u podrastu s cvjetnim, bijelim jastucima suručice – objasnili su u Gradskoj upravi.

Između zelenog otoka i zelene površine planirana je sadnja živice kako bi se odvajanje otpada odvojilo od dječjeg igrališta, a iznad živice će se zasaditi raskošna magnolija s velikim krupnim ružičastim cvjetovima.

Spomenimo da je idejno rješenje uređenja ovog prostora izradila Nataša Njegovec, a biljke su pomno birane kako bi stanarima ovog kvarta pridonijele boljoj kvaliteti života.

zatvori