Četvrtak, 25. travnja 2024.

Stožer: Početkom travnja odluka o novim epidemiološkim mjerama

U Hrvatskoj i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom i on na tjednoj razini iznosi 32 posto, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite koji će početkom travnja odlučiti hoće li se produžiti ili postrožiti aktualne epiedmiološke mjere.

– Trideset i dva posto je veći broj novozaraženih ovaj tjedan u odnosu na prošli. Najnižu incidenciju ima Istarska, a najvišu Primorsko-goranska županija – izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Načelnik Stožera Davor Božinović podsjetio je da aktualne epidemiološke mjere istječu krajem ožujka, a početkom travnja bit će objavljene nove mjere, no postojeći princip trebao bi ostati isti tijekom Uskrsa i turističke sezone dok se ukupna situacija s COVID-om ne poboljša.

– O nama ovisi hoće li se produžiti postojeće mjere, postrožiti ili liberalizirati – poručio je Božinović. Najavio je “ozbiljan okvir” i istaknuo kako o građanima ovisi koliko će ga ozbiljno primjenjivati u praksi.

Ponovio je da su krenule inspekcije, a pravni subjekti, registrirani kao kršitelji epidemioloških mjera, izgubit će pravo na novčanu potporu. Ugostiteljima koji su stjenkama zatvorili terase prijete sankcije i gubitak novčanih potpora.

– Svi koji krše mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili neka druga pravna radnja. Bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve odgovorne osobe će Ravnateljstvo civilne zaštite poslati popis Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a onda će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu, odnosno neće im biti isplaćena – rekao je Božinović.

Ocijenio je i da je regionalni pristup postrožavanju mjera opravdan zbog priprema za sezonu jer će “EU procjenjivati incidenciju u našim županijama i donositi odluke za njihove građane koji onamo putuju”.

zatvori