Subota, 20. travnja 2024.

Stožer najavio sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere

Broj zaraženih u Hrvatskoj porastao je u odnosu na prošli tjedan za 45 posto, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite, zato je od lokalnih stožera zatražen pojačani nadzor nad provedbom epidemioloških mjera i dosljednije sankcioniranje ugostitelja koji krše mjere, donosi HINA.

– Očito je da se u Hrvatsku preljeva još jedan ciklus zaraze, koji je krenuo iz južnih županija uz dominaciju novih varijanti koronavirusa – kazao je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za medije.

Zbog nepridržavanja mjera nešto više od 30 ugostiteljskih subjekata je na popisu inspektorata i policije, a Božinović je poručio da oni koju budu kršili mjere neće imati pravo na kompenzaciju od države.

– To je izmjena uvjeta koju idućeg tjedna donosi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, idemo to prepustiti instituciji koja je za to nadležna. Važno je da se poruka o nužnosti pridržavanja epidemioloških mjera uhvati svuda i što šire – rekao je Božinović.

Cilj je, kaže, zadržati sustav postojećih mjera u Hrvatskoj u kojoj ljudi žive pod najmanjim restrikcijama dnevnih aktivnosti u odnosu na druge europske zemlje.

– Želimo postići da se zaustavi širenje virusa i što spremniji uđemo u turističku sezonu. Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost za ono što se događa na njegovom području – istaknuo je.

Ugostitelji koji su otvorili terase zatvorene plastičnim stjenkama ne pridržavaju se propisanih mjera i riskiraju poslovanje svojih kolega. U interesu je cijelog sektora da oni koji krše mjere i odgovaraju, kaže Božinović.

zatvori