Četvrtak, 25. travnja 2024.

POTRESI OTVORILI PITANJA Napravljena statička analiza, u fokusu privatne zgrade u centru Koprivnice

Na području Koprivnice uklonjeno je 80-ak dimnjaka koji se ne koriste od ukupno 215 prijavljenih.

U Gradskoj upravi su podsjetili da je riječ o aktivnosti kojoj je cilj zaštita sigurnosti građana u slučaju nastajanja neke od prirodnih nepogoda.

Naime, prošlo je malo više od godinu dana od zagrebačkog potresa i tri su mjeseca otkako je razorni potres zatresao Petrinju, Glinu i Sisak. Oni su otvorili i brojna pitanja, a jedno od njih je i ono o statičkoj analizi grada Koprivnice.

U Gradskoj upravi napominju da su nakon petrinjskog potresa djelatnici gradskih stručnih službi i konzervatorskog zavoda izašli na teren u obilazak objekata u vlasništvu Grada te utvrdili da nije došlo do značajnijih oštećenja na gradskim objektima koja bi zahtijevala hitnu sanaciju.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je da je prvi nacrt statičke analize napravljen upravo tada.

– U Gradskoj upravi imamo jednu osobu koja je po struci statičar i ona je s komunalnim redarstvom odmah izašla na teren i utvrdila kakvo je stanje i postoji li gdje kakva bojazan. Naravno da se ne možemo pouzdati samo u to što će reći Gradska uprava pa smo uzeli u suradnju vanjske statičare koji su u detaljnom pregledu svega – istaknuo je Jakšić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Dodao je da tamo gdje se pojavila bojazan da nešto ne bi bilo u redu kod nekog budućeg potresa, reagirat će i to riješiti.

– Ova situacija potaknula je i malo drugačije razgovore i s Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru vezano uz Merićevu zgradu, uputili smo pisma svima onima u centru grada koji imaju fasade za koje postoji sumnja da su opasne, ali naravno poštujući činjenicu da je to privatno vlasništvo. Nadamo se da će tamo gdje Grad ne može, gdje je privatno vlasništvo ili gdje je zadnja riječ konzervatora prevladati razum i da će netko reći “Vidimo opasnost, idemo to riješiti” – zaključio je Jakšić.

zatvori