Srijeda, 27. ožujka 2024.

Izložba X7/XXI Koprivničanke Izabele Čuni otvara ovogodišnju sezonu u AK galeriji

Prva u nizu izložbi u redovnom izložbenom godišnjem programu AK galerije na rasporedu je u subotu, a publici će se predstaviti Koprivničanka Izabela Čuni s izložbom X7/XXI.

– Prostor i njegove složene strukture polazište su slikarskog istraživanja mlade koprivničke autorice koja se predstavlja novom serijom od sedam radova koji koriste apstraktni, geometrijski likovni jezik. Bilježenje urbanih krajolika, napuštenih hala, tvornica, haustora, prolaza, interijera, neonskih svjetla i reklama u ovoj se seriji pretvara u sintezu apstrahiranih oblika, geometrijskih struktura i slojeva ploha u kojima se već na prvu prepoznaje želja autorice da prikaže jedinstvenost svog viđenja svijeta i prostora – rekla je Tanja Špoljar, kustosica AK galerije.

Dodala je da je godinama gotovo opsesivno, fotografski bilježila gradske prizore, osobito one noćne s raznolikim svjetlima, koje je zatim pretvarala u digitalne skice i prenosila na platna.

– Dio slika nastao je i kao produkt prevođenja animiranih, digitalnih ploha u slikarski jezik. Odmicanjem slika od zida u postavu izložbe autorica upućuje i na prostor van polja slike, u sam prizor uključuje dubinu i sjene, navodi gledatelja da se kreće i istražuje prostor između realnog i fikcionalnog. Gotovo kao poziv na šetnju, njene slike/instalacije nisu predviđene da se promatraju en face, već nas motiviraju da se krećemo oko njih, da im se približimo, promijenimo perspektivu gledanja, provirimo s bočnih strana i otkrijemo kako se našom aktivacijom mijenjaju. Ove intuitivno-racionalne kompozicije svakako problematiziraju i pitanje percepcije, optičko-mentalne postavke i slobodu pogleda – objašnjava Špoljar.

Napominje da je autorica ovom serijom transformirala grad u naoko imaginarne međuprostore i ponudila viziju vlastitog idealnog prostora.

Spomenimo da je otvorenje izložbe u subotu u 20 sati, izložba je otvorena do 3. travnja i to od ponedjeljka do subote od 18 do 20 sati. Dodajmo da je posjet izložbi moguć samo uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, uz pravilno nošenje maske i do pet ljudi u prostoru.


O autorici:

Izabela Čuni (Koprivnica, 1992.) 2012. godine završava Graditeljsku školu u Čakovcu, smjer dizajner unutarnje arhitekture. Iste godine po završetku srednje škole, pod mentorstvom prof. Bojana Miljančića upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Već u ranijim godinama studija pokazuje interes za geometrijskom apstrakcijom koju kasnije i oblikuje u svoj stil. Aktivno je sudjelovala na mnogim događajima vezanima uz kulturu, arhitekturu, umjetnost i dizajn. 2018. godine završava Akademiju u klasi prof. Zoltana Novaka. Do sada je izlagala na nekoliko samostalnih (Galerija Cekao, Zagreb) i grupnih izložbi u gradu Zagrebu, Zaprešiću, Osijeku. Ovo joj je prva izložba u Koprivnici.

Izvor: AK galerija
zatvori