Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Za mjesec do dva počinju radovi na najvećem vodnokomunalnom projektu u povijesti Koprivnice

Radovi na najvećem vodnokomunalnom infrastrukturnom projektu u povijesti Koprivnice trebali bi početi za mjesec do dva, a grad i prigradska naselja bit će jedno veliko gradilište.

Rečeno je to na današnjem potpisivanju ugovora za tender II, odnosno za “Radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje i vodoopskrbe, izgradnji i rekonstrukciji NUS-a na sustavu vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Koprivnice te dogradnji pogonske zgrade UPOV-a” u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica”.

Tom prilikom direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras kazao je da ovaj najveći ugovor u sklopu projekta vrijedan 212 milijuna kuna.

Snimila Tea Jurković.

– Koprivničke vode ishodile su sve građevinske dozvole i napravile sve glavne projekte tako da je obveza izvođača radova napraviti izvedbene projekte i izgraditi te rekonstruirati vodnokomunalnu infrastrukturu u skladu s ugovornim rokom do kraja 2023. godine – objasnio je Petras.

Dodao je da će se izgraditi 10,7 kilometara kanalizacijske mreže na području prigradskih naselja Draganovec, Starigrad, Kunovec Breg, Herešin, Jagnjedovec i Bakovčice.

– Planirana je i rekonstrukcija kanalizacijske mreže na području grada Koprivnice u duljini 13 kilometara. Izgradit će se četiri retencijska bazena za prihvat oborinske vode, odnosno riješit ćemo problematiku velikih kišnih razdoblja i poplavljivanja dijela Varaždinske, Zagrebačke, Crnogorske ulice i mjesnog odbora Reka. Ujedno je planirana izgradnja novih vodoopskrbnih cjevovoda u duljini od 12,5 kilometara od čega je najznačajniji cjevovod 5,5 kilometara duljine koji povezuje vodocrpilište Lipovec s vodocrpilištem Ivanščak. Tu ćemo dobiti sigurnost u proizvodnji pitke vode, odnosno u vodoopskrbi za 50-ak godina. Što se tiče rekonstrukcije vodovodne mreže, tu nas čekaju složeni zahvati jer će se rekonstruirati 19,5 kilometara vodovodne mreže – rekao je Petras.

Kada je riječ o izvođaču radova ovog velikog projekta, nakon provedene javne nabave najpovoljniju ponudu imala je križevačka tvrtka Radnik.

– Imamo rok od gotovo tri godine. Sve ćemo napraviti kako bismo se kvalitetno organizirali. Posao nije jednostavan i traži dobre vremenske prilike – istaknuo je predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec.

Snimila Tea Jurković.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je da je cilj projekta da komunalni uvjeti budu jednaki i u prigradskim naseljima i u centru grada.

Snimila Tea Jurković.

– Riječ je o jednom od najvećih europskih infrastrukturnih projekata u povijesti Koprivnice pa i Koprivničko-križevačke županije, ako ne računamo velike državne projekte. On je najbolji pokazatelj kojim smjerom Hrvatska treba ići i donosi nam 12 do 13 kilometara nove vodovodne i 11 do 12 kilometara nove kanalizacijske mreže u naša prigradska naselja – rekao je Jakšić.

Zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić napomenuo je da se ovo sve radi za današnje, ali i generacije koje tek dolaze.

Snimila Tea Jurković.

– Današnji potpis ugovora kruna je jednog nevjerojatnog puta u kojem se puno toga pokušalo i spriječiti. Ovo ozračje koje se danas ovdje lijepo osjeti govori o tome da će taj projekt biti obilježen uspjehom – zaključio je Vukmirić.

>> Križevački Radnik izvodit će radove na velikom projektu ‘Aglomeracija Koprivnica’

Na kraju dodajmo da je ugovor za tender I potpisan 18. siječnja, a obuhvaća općine oko grada Koprivnice.

zatvori