Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Tratinčice sadile voćke pokraj koprivničkih bazena u sklopu akcije ‘Zasadi stablo, ne budi panj’

U voćnjaku pored koprivničkih Bazena Cerine danas je počela sadnja voćaka koja će trajati sve do petka.

Riječ je o akciji kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj pod nazivom “Zasadi stablo, ne budi panj 2021.” u koju se uključio koprivnički Komunalac u suradnji s dječjim vrtićima i školama.

Akcija će se održati kroz naredna tri dana zbog epidemioloških mjera, a svaka je skupina mališana dobila svoj termin sadnje.

Snimio Valentino Štefanek.

Dubravka Horvat, članica Uprave Komunalca, kazala je da su se akciji pridružili prije dvije godine kada su zasađena prva stabla na istoj lokaciji.

– Akciju smo proveli zajedno s vrtićima, osnovnim i srednjim školama, radno aktivnim stanovništvom i umirovljenicima. Tako će ovdje kroz tri dana svakih sat vremena dolaziti jedna grupa koja će saditi svoje voćke – kazala je Horvat.

Naglasila je da će se nova drveća saditi na mjestima gdje su stara odumrla, a posadit će se oko 20 novih stabala. Dodala je da je trenutno u voćnjaku oko 80 voćaka posađenih proteklih godina.

– Kada počne listanje, vidjet ćemo treba li posaditi još koje drvo. Danas će se posaditi jabuke, marelice, šljive, ali i sve ostale autohtone domaće vrste. Vjerujem da će se pronaći i pokoja smokva i sve ono što dosad možda i nije raslo u našem podneblju, a unazad nekoliko godina zbog vremenskih promjena počelo se saditi. Što djeca donesu, to ćemo posaditi – istaknula je Horvat.

Dodala je da je u planu u voćnjaku napraviti školu u prirodi za sve mališane.

– Napravit ćemo i kućicu koja će biti od recikliranog drva i svih reciklabilnih materijala – zaključila je.

Snimio Valentino Štefanek.

Marija Sesvečan, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Tratinčica, kazala je da su ovakve aktivnosti odlična stvar za djecu.

– Djeca se jako vesele ovakvim aktivnostima. Puno s djecom boravimo u prirodi. Često idemo u šetnje i obilazimo parkove. Jako puno radimo i na tome kako očuvati planet Zemlju. Puno ekoloških tema obrađujemo s njima i mislim da je ovo izvrsna situacija da djeca vide kako se rade neke stvari u praksi – objasnila je odgojiteljica.

Spomenimo da je ovu akciju podržao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

 

Sadnja voćaka pokraj bazena Cerine- kampanja Zasadi stablo, ne budi panj

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 3. ožujka 2021.

zatvori