Petak, 19. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Talentirana mlada pjevačica Sara Forjan: Žao mi je što zbog koronavirusa nemamo probe zborova i nastupe

Sara Forjan, učenica trećeg razreda opće Gimnazije Fran Galović, može se pohvaliti s jednim od najljepših ženskih glasova u Koprivnici, što potvrđuju i brojni nastupi prije pojave pandemije koronavirusa.

– Otkako znam za sebe jako volim pjevati. Nakon drugog razreda osnovne škole roditelji su mi predložili da krenem u Umjetničku školu Fortunat Pintarić, a ja sam oduševljeno pristala. Kao svoj predmet odabrala sam klavir tako da se tada nisam previše bavila pjevanjem. Kasnije sam počela ići na zbor – kazala je Sara.

Nakon što je završila osnovnu glazbenu školu malo se udaljila od klavira, ali još ga voli.

– Klavir mi pomaže kod uvježbavanja ljestvica kod pjevanja, a nekad je dobro malo i prste ponovno provježbati – kazala je Sara.

Dodala je da bi htjela naučiti svirati gitaru. Naglasila je kako njen tata svira gitaru i lijepo pjeva, a i mama je glazbeno nadarena, još kao mala pjevala je u zboru. Oboje imaju uho za glazbu i Sara je sigurna da su za ljubav prema glazbi i njen glazbeni talent jednim dijelom i oni zaslužni.

Sara je posljednje dvije godine svog glazbenog školovanja paralelno polazila pripremne razrede za solo pjevanje.

– Tu sam učila pjevanje uz profesoricu Josipu Lončar. Završila sam šest razreda osnovne glazbene škole i dva razreda solo pjevanja. I danas jako volim pjevati. Pjevanje je moja najveća strast. Veliki dio dana provedem sa slušalicama u ušima – kazala je.

Sara ističe kako voli slušati raznu vrstu glazbe ovisno o raspoloženju i tome što radi u tom trenutku.

– Volim i klasičnu glazbu, posebno dok radim nešto vezano za školu. Također volim slušati i domaću glazbu, posebno stare hitovi. Tijekom cijele ove pandemije počela sam jako slušati bend 30 Seconds to Mars i pjevača Jareda Leta koji mi je velika inspiracija – naglasila je.

Od malena jako voli pjevačicu Lanu Del Rey koju i danas jako rado posluša. Unatoč tome što voli slušati stranu glazbu, najdraža pjesma za izvođenje ipak joj je od hrvatske pjevačice Ivane Kindl.

– Riječ je o pjesmi Utjeha koja mi savršeno paše uz klavirsku pratnju. Kako je pjesma na hrvatskom mogu bolje izraziti svoje emocije i osjećaje i jednostavno obožavam izvoditi tu pjesmu – dodala je.

Sara trenutno sudjeluje u jednom glazbenom projektu škole.

– Riječ je projektu koji se zove Glazba jučer danas sutra. Projekt se provodi u sklopu eTwinning projekta u kojem koprivnička gimnazija sudjeluje s još tri gimnazije iz Hrvatske – istaknula je i dodala da projektom proučavaju glazbu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Osim toga, Sara je i članica dva gimnazijska zbora.

– To su djevojački zbor kod profesorice Dragica Bedenik Boltek te mješoviti zbor kod profesorice Darije Kivač. U mješovitom pjevačkom zboru ima muških i ženskih glasova, a radimo fora obrade raznih pjesama. Obožavam biti dio zbora i nastupati, no nažalost zbog pandemije više nemamo ni proba, niti nastupa – požalila se.

Kada su bili dozvoljeni nastupi i probe Sara je rado nastupala na brojnim događanjima. Među brojnim nastupima, Sara se može pohvaliti s nekoliko nastupa na Talent showu Gimnazije Fran Galović na kojem je 2019. godine i pobijedila.

– Na Talent showu sam počela nastupati još kada sam išla u osnovnu školu. Jako mi je žao što se Talent show nije mogao održati prošle godine zbog pandemije koronavirusa, a pitanje je hoće li se održati i ove godine – dodala je.

Jedan od najdražih nastupa Sari je bio onaj na Festivalu francuske šansone održanom u Samoboru.

– Tamo sam nastupila pod vodstvom Tomislave Kraljić, moje profesorice iz osnovne škole. Upoznala sam brojne ljude i ambijent u kojem sam nastupala bio je izvanredan. Osim toga pjevala sam na francuskom koji uopće ne govorim tako da mi je to bio jedan veliki izazov, ali i dodatna draž nastupa – kazala je.

Osim Samobora, Sara je nastupala i u Ptuju, a može se pohvaliti i brojnim nastupima sa zborom na raznim događanjima u Koprivnici i njenoj bližoj okolici. Sara se nada da će se i u budućnosti nastaviti baviti pjevanjem intenzitetom kakvim je to do sada radila.

– Još dok sam u gimnaziji nastavit ću se baviti pjevanjem jer sam okružena profesoricama koja organiziraju razne nastupe. Osim nastupa u školi imamo i brojen projekte vezane uz glazbu. Kada napustim srednju školu i odem studirati ne znam hoću li se moći posvetiti pjevanju kao sada. Naravno ako ništa drugo, nastavit ću pjevati barem po kući, a hoću li biti dio kakvog zbora i hoću li nastupati kao prije pojave pandemije koronavirusa, to ću tek vidjeti – zaključila je Sara.

zatvori