Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Podravska gruda predstavila mali dio umjetničkog opusa Ivana Vurovca Brajtnera

Kreativni izlog Udruge Podravska gruda pripremio je još jedno predstavljanje umjetnika s područja Općine Rasinja, ovaj put to je Ivan Vurovec Brajtner.

Riječ je o kiparu rođenom 1953. godine u Cvetkovcu u obitelji koja se bavila isključivo obradom zemlje. Osnovnu je školu završio u Rasinji s odličnim uspjehom.

Iako odličan učenik, nije želio ići na daljnje školovanje već je počeo obrađivati zemlju na obiteljskom imanju.

– Vrlo rano, još u osnovnoj školi, primijećeno je da voli rezbariti drvo. Nakon osnovne škole, uz bavljenje poljoprivredom, počinje klesati drvo. Stvarao je skulpture koje prikazuju različite aktivnosti ljudi iz njegovog okruženja u obavljanju poslova iz seljačkog života sijač, kosac, putar, bačvar, dimnjačar i druge – poručili su iz Udruge Podravska gruda.

Sakralni su motivi također zaokupljali njegovu pažnju pa je tako velik dio njegovog opusa posvećen upravo tom sadržaju.

– Sve skulpture, koje je napravio, zbog dopadljivosti je brzo prodavao pa mu je to uz poljoprivredu bio dodatni prihod. Živio je uglavnom boemskim životom, a za izložbe nije mario. Umro je 2014. godine – naglasili su.

Za ovu prezentaciju uspjeli su pronaći manji broj njegovih radova koji su u privatnim zbirkama.

– Snimili smo ih ne ulazeći u vrijednosnu analizu kako bismo vam prikazali njegovo kreativno stvaralaštvo – zaključili su.

zatvori