Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO U Koprivnici otvoren IOM – Institut održive mode!

U Koprivnici je otvoren prvi hrvatski Institut održive mode, s ciljem proizvodnje, edukacije i širenja ideje održive mode.

U srži djelovanja je transparentnost, iskrenost i vjerovanje da je održivost put koji zajedno stvaramo.

Osnivačica i voditeljica IOM-a je Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, koja se u Koprivnicu doselila – zbog ljubavi. Ivana je autorica knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom (2016.) te Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije (2018.). Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih istraživanja o tekstilnoj industriji, dobitnica je brojnih nagrada i stipendija za svoj rad, kao što je stipendija Zaklade Robert Bosch u suradnji s Literaturhaus Berlin i nobelovkom Hertom Müller. Dolazak u Koprivnicu, na sjever Hrvatske, potaknuo ju je i inspirirao na odvažan korak – da iz istraživanja i teorije zakorači u praksu i proizvodnju. Sjever Hrvatske poznat je po bogatoj tekstilnoj povijesti i naslijeđu, progresivnom razmišljanju u smjeru ekologije i reciklaže, uz to Drava pripada ekološki najvažnijem europskom riječnom području, zajedno s Murom i Dunavom čini Europsku Amazonu. Naslijeđe proizvodnje i jedinstvena priroda nude savršen prostor za promišljanje i postavljanje održivih namjera.

Proizvodnja u IOM-u je održiva, odgovorna, lokalna, bez toksina i plastike, uz minimalan otpad i s organskim, biorazgradivim materijalima. Svaki predmet je jedinstven i ručno izrađen. Koristi se kopriva, pinatex (materijal od vlakana lišća ananasa), organski pamuk, konoplja, reciklirani pamuk i podravski lan. Materijali su prirodno bojani sjemenkama avokada, prahom koprive, organskim zelenim čajem i sezonskim voćem i biljem iz Podravine.

Svrha i namjera IOM-a je, osim proizvodnje, osnažiti potrošače, da zajedno budemo dio promjene koju želimo vidjeti u modi, ukrašavanju, proizvodnji i svijetu, da održivost ne bude samo prolazna misao, već početak i temelj novog života industrije koji izbija, niče, klija, koji se upravo rađa. Jer nov način razmišljanja je nov način bivanja. Promjena je put i proces, učimo, gradimo i jasno kazujemo – našu snagu valja obuhvati i usmjeri na veličanje, poticanje i stvaranje. Bolju budućnost možemo istkati jedino združeni, zajedno.

IOM je tek na početku puta te za sada rad možete popratiti na instagramu: https://www.instagram.com/instituteofsustainablefashion/

Facebooku: https://www.facebook.com/IOM-Institut-odr%C5%BEive-mode-110953737714492

Uskoro će biti postavljena i web stranica s webshopom. S popuštanjem mjera bit će održano i službeno otvaranje, da se prikladno obilježi početak puta – održivosti.


Što je održiva moda?

Održivost – odnosi se na utjecaj svih dijelova proizvodnje i potrošnje na Zemlju, okoliš i ljude. 1987. godine UN je definirao održivost kao “razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe”

Održiva moda – traganje za ravnotežom pri dizajnu, proizvodnji i potrošnji odjeće, bez iscrpljivanja prirodnih resursa, eksploatacije pojedinaca i zajednica, uz pristup razmišljanju o proizvodima koji će biti dugovječniji

Slow fashion / Fast fashion – “spora” i “brza” moda, “spora” predstavlja visoko kvalitetne odjevne predmete koji su dizajnirani s ciljem dugovječnosti (long-term lifecycle), dok “brza” donosi predmete niske kvalitete, namijenjeni za kratku upotrebu i brzu proizvodnju (trendovi)

zatvori