Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: POTPISIVANJE UGOVORA Centrom kompetentnosti realizirat će se novi programi, zanimanja i kurikulumi

Danas je potpisan ugovor o javnoj nabavi usluge izrade standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma te modernizacije postojećih obrazovnih programa za potrebe Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Voditelj projekta “Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu” Darko Masnec istaknuo je da je ovo jedan od dva projekta kroz koji se razvija jedan novi oblik srednjoškolskog obrazovanja, a prije svega strukovnog.

– Ovo je dio projekta Centra kompetentnosti kroz koji se trebaju napraviti i realizirati novi programi, standardi, zanimanja, kurikulumi za obrtnička zanimanja i sve ono što ide uz to, od edukacija nastavnog osoblja, uključivanja gospodarskog sektora u proces pripreme pa do donošenja kurikuluma. Kada djeca završe srednju školu trebala bi odmah biti spremna za tržište rada. Jedna od prvih i najznačajnijih nabava koju smo proveli i završili je upravo ovo potpisivanje ugovora s Pučkim otvorenim učilištem iz Zagreba – kazao je Masnec.

Dodao je da će u proces biti uključeni sektorski stručnjaci s područja elektrotehnike i računalstva te koordinatori koji će raditi na standardima.

– Trenutno je u tijeku javna nabava za onaj prvi dio Centra kompetentnosti gdje se dograđuje Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac. Kako ćemo paralelno ići s gradnjom školskih objekata i nabavom opreme, također ćemo ići s ovim svim aktivnostima vezanima za učenje i pripreme učenika za razvoj i rad u gospodarstvu, ali i za usavršavanje ljudi koji su završili obrazovanje. Potreba za učenjem danas je svakodnevna tako da ćemo tu razviti 29 različitih oblika učenja za usavršavanje ljude koji su u procesu rada i kojima je to nužno – rekao je Masnec.

Vrijednost ovog ugovora je 2,2 milijuna s PDV-om, dok je cijeli projekt Centra kompetentnosti vrijedan 30 milijuna kuna.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić istaknuo je da je cilj uspostaviti Centar kompetentnosti s područja elektrotehnike, računalstva u Koprivnici.

– Bliže smo onom krajnjem cilju da omogućimo našim učenicima i svim ostalim suradnicima jedan kvalitetniji i bolji rad u našoj školi, a i našim kolegama profesorima damo još jednu mogućnost boljeg i kvalitetnijeg rada, odnosno da mogu pokazati sve ono što znaju. Vjerujem da ćemo u suradnji doći do našeg cilja, a to je usluga ove izrade standarda zanimanja i kvalifikacije i strukovnih kurikuluma za naša zanimanja iz područja elektrotehnike i računalstva – kazao je.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb Ivan Šutalo vjeruje da će zajedničkim snagama uspjeti privesti kraju ovaj projekt na način da se ostvari smisao i svrha regionalnih centara.

Spomenimo da su ovom događaju prisustvovali i koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.

zatvori