Srijeda, 27. ožujka 2024.

ČUVANJE TRADICIJE U Galeriji Mijo Kovačić održane uskrsne radionice izrade pisanica

Ususret Uskrsu u Galeriji Mijo Kovačić održane su radionice izrade pisanica.

– Tehnika ukrašavanja jajeta umatanjem u platno, vunu ili sitinu danas je manje poznata i upravo to je i bio razlog što smo je izabrali kao temu muzejskih uskrsnih radionica – rekla je Vesna Peršić Kovač iz Muzeja grada Koprivnice.

Dodala je da su u Galeriji Mijo Kovačić održane tri dvosatne radionice, od kojih je jedna bila namijenjena učenicima Obrtničke škole Koprivnica dok su na preostalima sudjelovale članice kulturno-umjetničkih udruga.

– Unatoč ograničenjima i smanjenom broju sudionika, radionice su protekle u vrlo pozitivnom ozračju, a polaznici su osim savladavanja tehnike ukrašavanja jaja mogli ponešto naučiti i o uskrsnim običajima, simbolici poklanjanja pisanica i potrebi čuvanja i prenošenja tradicijskih umijeća i znanja – kazala je Peršić Kovač.

Napomenula je da je umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja “pisanica” u Podravini nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske stoga je uloga i zadatak muzeja kao baštinske ustanove nastojanje da se ono očuva i prenosi, a ove radionice možemo smatrati malim doprinosom upravo tome cilju.

Peršić Kovač podsjetila je da je pretkršćanski običaj bojenja i ukrašavanja jaja koji se na našem području i danas obavlja pred kraj Velikog tjedna, predstavljao radost i slavljenje novog života, čime se na simboličan način zaokruživao ciklus vječitog obnavljanja prirode.

– U mitovima pripadnika starih civilizacija poput Egipćana, Grka, Kelta, Tibetanaca, Indijaca i Kineza jaje se pojavljuje kao pratvar iz čijeg se zametka razvija svijet. Kao simbol cikličke obnove ono predstavlja i besmrtnost, a u podravskom običaju poklanjanja jajeta dragoj osobi iščitava se težnja k postignuću trajnog prijateljstva ili ljubavi – istaknula je.

Podsjetila je da se šarana uskrsna jaja u Podravini nazivaju se “pisanice”, a postupak ukrašavanja “pisanje”.

– Poznato je nekoliko tehnika, a pojedine su karakteristične za točno određena sela. Tako je, primjerice pisanje voskom do danas ostalo sačuvano gotovo u čitavoj Podravini, no posebno su zanimljive i jedinstvene pisanice iz Molvi, Podravskih Sesveta i Đelekovca. Osim pisanja voskom, za ukrašavanje uskršnjih jaja koristi se i tehnika struganja boje, a ona je karakteristična za Novigrad Podravski te Đurđevac i okolna mjesta. Pisanice se najčešće ukrašavaju cvjetnim i biljnim motivima, nešto rjeđe sakralnim, a ponekad na njima nalazimo i stihove poput “ovo jaje za ljubav se daje” ili “ovo jaje znak ti budi da te moje srce ljubi” – zaključila je.

zatvori