Četvrtak, 18. travnja 2024.

Sobota, Ljubić i Felak: Martina Dalić dobar je izbor za Podravku i ovaj kraj

Darko Sobota, Ratimir Ljubić i Damir Felak danas su u prostorijama HDZ-a u Koprivnici održali konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na dolazak Martine Dalić na mjesto predsjednice Uprave Podravke.

Darko Sobota, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, zahvalio je mirovinskim fondovima i Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem na brzom rješenju oko imenovanja predsjednice Uprave Podravke, a nakon prerane smrti dosadašnjeg predsjednika Marina Pucara.

– Na čelo Podravke došla je Martina Dalić za koju smo uvjereni da će sa svojom kompetencijom, znanjem i voljom unaprijediti poslovanje koje je posljednjih godina bilo pozitivno – naglasio je Sobota.

Dodao je da vjeruje u njenu stručnost u području ekonomije i fondova Europske unije.

– Zasigurno će dati određenu kvalitetu i doprinos u povlačenju sredstava iz europskih fondova u samu tvrtku. Riječ je o dodatnim ulaganjima u proizvodne procese, okretanje poljoprivrednoj zajednici i to ne samo na području naše županije već i cijele Hrvatske – kazao je Sobota.

Predsjednik županijskog HDZ-a osvrnuo se na oporbu te njene napade na imenovanje Dalić na čelnu poziciju u koprivničkom prehrambenom divu.

– Imali smo primjera u ne tako davnoj prošlosti kada je isključivo politika određivala tko će voditi ovakve gigante kao što je Podravka. Tada u Koprivničko-križevačkoj županiji to nikoga nije smetalo. Još je manje smetalo što se o plaćama uopće nije smjelo ni govoriti, a plaće su bile nikad manje. Nikoga nije smetalo ni to što se prodao Studenac, što su se zatvarale klaonice, prodao biznis s kruhom, što se nije otkupljivalo žito s ovih područja – istaknuo je Sobota.

Dodao je da se nije govorilo ni o velikoj stručnosti tadašnjeg predsjednika Uprave Podravke.

– Tada nije bilo važno jesu li to ekonomisti. Danas nemamo povjerenja u doktora ekonomije koji će voditi sustav, a imali smo tada povjerenja u profesora općenarodne obrane i društvene samozaštite. Tada se o tome nije pričalo, a danas smo svi veliki Podravci i svi svojatamo firmu koja je zapravo u vlasništvu mirovinskih fondova i države – kazao je Sobota.

Damir Felak, potpredsjednik županijskog odbora HDZ-a, istaknuo je da njegov stav, a i stav HDZ-a da se politika treba što manje uplitati u Podravku.

– Pogotovo u onom dijelu vezanom za donošenje poslovnih odluka. Isto tako ne smijemo zaboraviti da je država relativno većinski vlasnik Podravke te da ona mora utjecati na to tko će biti načelu Podravke. Smatram da je Vlada u ovom trenutku odabrala vrlo kvalitetnu kandidatkinju. Bilo je i drugih kandidata koji su također imali kompetencije – rekao je Felak.

Naglasio je da osobno poznaje Dalić s kojom je surađivao kao član Odbora za gospodarstvo u Saboru u jeku afere s Agrokorom.

– Način na koji je Dalić vodila cijeli postupak oko Agrokora, što je bila najveća gospodarska kriza nakon Domovinskog rada, gdje se sačuvalo 60.000 radnih mjesta i gdje nije bilo stečaja, najveća je njena kompetencija. Upravo je spašavanje Agrokora najveće jamstvo da će na kvalitetan način voditi Podravku te da će ona nastaviti s dobrim poslovnim rezultatima i da će oni biti još i bolji u budućnosti – kazao je Felak.

Ratimir Ljubić, koprivničko-križevački dožupan i predsjednik koprivničkog HDZ-a, nada se da će Dalić ispuniti očekivanja koja on, kao i cjelokupna javnost, imaju od nje.

– Prvenstveno očekujemo nove investicije, nova zapošljavanja te povećanje materijalnih prava radnika. Htio bih napomenuti i da Podravka kao najveći gospodarski subjekt u županiji nije bitna samo zbog gospodarstva, već je ona jedan subjekt koji u svim sferama utječe na društveni život ovoga kraja. Nadam se da će nova predsjednica nastaviti dobru suradnju kakvu je imao Pucar – zaključio je Ljubić.

zatvori