Utorak, 26. ožujka 2024.

REDOSLIJED CIJEPLJENJA Dr. Vadla: Osoba se nije pojavila na punktu pa sam pozvala župana da se cijepi da doza ne propadne

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, kazala je da što se tiče cijepljenja opće populacije, sve ide prema planu.

Osvrnula se i na problem cijepljenja preko reda koji posljednjih dana izaziva veliku pozornost javnosti.

– Jasno je da medicinska struka i svi oni koji naručuju svoje pacijente na cijepljenje dobro razmisle, s obzirom na to da imamo manjak cjepiva, da stvarno cijepimo one koje u tom trenutku možemo cijepiti. Ne možemo cijepiti sve, uvijek je netko zakinut jer nema dovoljno cjepiva. Ali nastojimo da onime što nam je na raspolaganju procijepimo dobne skupine koje su nam prioritetne – istaknula je dr. Vadla.

Objasnila je da će se prioritetne skupine cijepiti i u rujnu jer će netko novi doći u dom za starije i netko nov će se zaposliti u zdravstvenom sustavu. Dr. Vadla stoga napominje da nema jasne granice i ona nikad neće postojati bez obzira na sve naputke, jer u medicini nije sve matematika već se puno toga mora odraditi u datom trenutku na punktu i odlučiti kako najbolje potrošiti cjepivo. Napominje da je njihova vodeća misao od samog početka bila da sve raspoložive doze utroše. Dr. Vadla pojašnjava da se zna dogoditi da kada dođu na cijepljenje u dom za starije, osobe koja se trebala cijepiti nema jer je primjerice bolesna i završila u bolnici. Ističe da je takvih, odnosno sličnih situacija bilo i u bolnici, Zavodu za javno zdravstvo ili na samom punktu.

– Mi na punktu tražimo osobe koje bi se htjele procijepiti da dozu ne bacimo. Uz poštivanje svih prioritetnih skupina i preporuka ministarstva i stožera, dogodit će se da će netko biti cijepljen u trenutku kad se našao na nekom punktu, a da pritom nije ni planirao da će se cijepiti jer se netko nije odazvao. Tako se na kraju dogodilo i na punktu u Koprivnici kada sam ja osobno pozvala župana da se cijepi koji se uopće nije planirao cijepiti. Nije se pojavila osoba i imali smo priliku cijepiti ga – zaključila je dr. Vadla.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je da je prihvatio poziv dr. Vadle da se cijepi.

– Na prvoj promotivnoj akciji cijepljenja opće populacije u Koprivnici prihvatio sam poziv da se cijepim držeći se poruke da mislimo na druge ako se cijepimo. Nažalost sva ova histerija koja je ovih dana u medijskom prostoru Hrvatske nastala možda zbog nekih drugih, obezvrjeđuje, ali kao što poslovica kaže da je put do pakla popločen dobrim namjerama, tako je evo i kod nas. Rekao sam i prije da ću se cijepiti, ali nisam bio spreman to medijski eksploatirati, odnosno učiniti to pred kamerama. Ponukan svim drugim javnim osobama prije svega političara smatrao sam da to trebam prihvatiti i to smo tada i učinili – objasnio je Koren.

zatvori