Četvrtak, 28. ožujka 2024.

POPUŠTANJE MJERA Božinović predstavio pravila po kojima će raditi kafići

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je detalje o popuštanju epidemioloških mjera u ugostiteljstvu i sportu, odnosno treniranju u zatvorenom prostoru koje na snagu stupaju 1. ožujka.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović objasnio je pravila koja očekuju kafiće.

– Omogućeno je svim ugostiteljskim objektima da mogu usluživati goste na otvorenim terasama uz pridržavanje epidemioloških mjera. Radno vrijeme je od šest do 22 sata, dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima, a ako terase imaju pregrade ili zidove od pleksiglasa ili stakla, one se moraju maknuti ili potpuno otvoriti da zrak može nesmetano strujati. Potrebno je osigurati adekvatni razmak i to najmanje metar i pol između svakog stolca te tri metra između stolova. Na ulasku kao i ranije mora biti dezinficijens, a u zatvoreni prostor ide se samo radi korištenja toaleta te je tijekom boravka obavezno nositi masku. Nije dopuštanje puštane glazbe u ugostiteljskom objektu kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze – objasnio je Božinović.

Što se tiče sporta, Božinović je istaknuo da je dozvoljeno treniranje u zatvorenim prostorima uz pridržavanje epidemioloških mjera.

– Dvorane moraju biti provjetravane, najveći dopušteni broj korisnika ograničen je i to tako da jedna osoba može biti na 20 kvadratnih metara dvorane. Dopušteni su samo treninzi bez kontakata sportaša. Primjerice nogomet, košarka, rukomet, borilački sportovi mogu se održavati, ali radi se na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Nakon svakog treninga temeljito treba očistiti dvoranu i rekvizite i provjetriti. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a kada je to nužno smiju biti samo dvije osobe istovremeno. Obavezna je maska prilikom dolaska i odlaska i evidencija o korisnicima – zaključio je Božinović.

zatvori