Srijeda, 24. travnja 2024.

Infektologinja Vesna Mađarić: Antibiotici nisu namijenjeni liječenju koronavirusa

Antibiotici nisu namijenjeni liječenju koronavirusa, upozorila je infektologinja koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek dr. Vesna Mađarić objašnjavajući da su to lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih zaraznih bolesti, a ne virusnih infekcija.

>> NERACIONALNA POTROŠNJA ANTIBIOTIKA Nakon koronavirusa prijeti problem otpornih bakterija

Od 2019. godine u Podravini i Prigorju provodi se kampanja “Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji” kojom se javnost želi upozoriti na štetnosti koje se događaju prilikom prekomjerne upotrebe antibiotika u liječenju. Ovaj je problem postao posebno aktualan od pojave koronavirusa, navodi dr. Mađarić.

– To su lijekovi kojima ne možemo liječiti virusne infekcije, posebice sad u ovoj eri COVID-a. Što ih više upotrebljavamo i to upravo neracionalno oni gube svoju sposobnost djelovanja prema bakterijskim infekcijama – govori dr. Mađarić i dodaje da liječnici u želji da pomognu pacijentu prepisuju antibiotik, isto kao što ga pacijent traži u želji da što prije ozdravi.

Virusne bolesti su u početku slične bakterijskim infekcijama, međutim u 80 posto slučajeva uzrok simptoma je virus.

– Uvijek kada je to moguće pacijenta se treba promatrati, ne treba odmah u startu primijeniti antibiotik. Umjesto toga se čeka i u najvećem broju slučajeva, nakon dva do tri dana, simptomi se smire i pacijent se osjeća dobro – napominje.

U slučaju da se pacijentu stanje pogorša, liječnik će u sklopu proširene dijagnostike ocijeniti je li virusna infekcija prešla u bakterijsku infekciju i treba li pacijentu antibiotik.

>> Dr. Mađarić: Kad bakterije postanu otporne na antibiotike, bit će to Sudnji dan čovječanstva jer ćemo umirati od banalnih infekcija

Sve je to izuzetno važno jer ćemo zbog prečeste upotrebe antibiotika doći u poziciju kada će bakterije postati imune na taj lijek.

– Neracionalnom upotrebom antibiotika za godinu dana ćemo imati sojeve rezistentnih bakterija koje će onda započeti jednu novu etapu teških bakterijskih infekcija koje će biti upitno liječiti antibioticima – zaključuje dr. Mađarić.

zatvori