Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO/VIDEO Počelo je rušenje dimnjaka u Koprivnici, Jakšić: Ne želimo riskirati nečije zdravlje ili život

U Ulici Ante Starčevića u Koprivnici jutros je započelo rušenje dimnjaka.

Riječ je, naime, o aktivnosti kojoj je cilj zaštita sigurnosti građana u slučaju nastajanje neke od prirodnih nepogoda. Ukupno će biti srušeno više od 200 dimnjaka na području grada.

Snimio Valentino Štefanek.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, kazao je da su gradske službe nakon velikih potresa na Baniji obišle sve objekte koji su u vlasništvu Gradske uprave te utvrdile njihovo stanje.

– Nakon toga smo donijeli odluku da zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom i s Vatrogasnom zajednicom Grada Koprivnice te našim komunalnim službama pokrenemo akciju rušenja dimnjaka kao prvi i za sada jedini grad u Hrvatskoj. Riječ je o rušenju na trošak gradskog proračuna dimnjaka koji se ne koriste, a potencijalno su opasni – kazao je Jakšić.

Do sada je prijavljeno 208 dimnjaka, istaknuo je Jakšić, naglasivši da će trošak rušenja iznositi više od 400.000 kuna.

– Nadam se da će građanima to puno značiti. Ono što je puno bitnije je da više nećemo riskirati da dođe u pitanje nečija imovina, zdravlje ili ne daj Bože život – dodao je gradonačelnik.

Jakšić je zahvalio JVP Koprivnica na suradnji.

– Nije dobro što se sve u Hrvatskoj u proteklo vrijeme događalo. Bio je to jedan pokazatelj koliko nam je civilna zaštita i vatrogastvo važno te koliko ih moramo čuvati, njegovati i razvijati – rekao je Jakšić te dodao da se građani i dalje mogu prijavljivati za skidanje dimnjaka.

Snimio Valentino Štefanek.

Krunoslav Krvar, voditelj smjene u JVP Koprivnica, kazao je da je svaka intervencija specifična.

– Najvažnija je sigurnost. Nakon što sve osiguramo da možemo sigurno skinuti dimnjak tada počinje sami čin rušenja. Konkretno na ovom primjeru, prvo ćemo skinuti cijev pa ćemo polako skidati dio po dio dimnjaka do krovišta. Dalje vlasnici rješavaju što je potrebno. Znači mi saniramo opasnost koja prijeti od dimnjaka, a ovo ostalo vlasnici saniraju sami – napomenuo je Krvar.

 

Rušenje dimnjaka u Koprivnici u cilju zaštite sigurnosti građana

Objavljuje Drava.info u Utorak, 23. veljače 2021.

 

zatvori