Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO U Umjetničku školu Fortunat Pintarić stigli saksofon, gitare, klavijature, bubnjevi…

U koprivničku Umjetničku školu Fortunat Pintarić stigli su saksofon, klasična i električna gitara, električna klavijatura, set bubnjeva, bubnjarska stolica te notni stalci.

Riječ je o opremi vrijednoj 18.000 kuna koja je nabavljena u sklopu projekta “SHARE MUSIC”, a namijenjena je lakšem provođenju natjecanja u pjevanju “Prvi glas” i “Glazbena kutija” koja će se provoditi u ovoj godini, a u njima će uz sve zainteresirane sudjelovati i Gimnazija Fran Galović te Umjetnička škola Fortunat Pintarić.

– Radi se o seminarima pet instrumenata kojima smo putem projekta polaznicima osigurali mogućnost vježbanja i pripreme za samu radionicu i to za polaznike Umjetničke škole i naših partnera iz Mađarske, ali i svih zainteresiranih koji će se htjeti pridružiti u tom razdoblju. Ideja nam je da završni koncert održimo na koprivničkom središnjem trgu te da budemo svojevrsna uvertira manifestaciji Fest Jazza u srpnju – rekla je Ariana Šandl, ravnateljica Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

Podsjetimo, “Glazbena kutija” je glavna aktivnost projekta, a namijenjena je mladima od 10 do 25 godina iz Hrvatske i Mađarske. Sudionici će imati priliku steći nova glazbena znanja od raznih stručnjaka iz područja glazbe, a provest će se pet radionica u razdoblju od pet radnih dana. Sudionici će kroz radionice naučiti tehnike sviranja gitare, klavijatura, saksofona, bubnjeva i sličnih instrumenata. Imat će priliku upoznati povijest glazbe u Hrvatskoj, saznati o instrumentima specifičnima za određeno područje.

Natjecanje u pjevanju “Prvi glas” održat će se za 15 mladih pjevača iz Hrvatske i Mađarske od 10 do 25 godina. Svaki partner organizirat će u svom gradu vježbe pjevanja za sudionike natjecanja u trajanju od jednog mjeseca. Trening i vježbe bit će provedene za sudionike natjecanja, a vodit će ih profesionalni pjevači i profesori glazbe. Završno natjecanje održat će se u Koprivnici gdje će stručni žiri proglasiti pobjednika natjecanja te će svi biti prigodno nagrađeni. Cilj aktivnosti je poticati glazbenu kreativnost i omogućiti individualni pristup svakom sudioniku u svrhu stvaranja novih mladih glazbenika.

– Ovim ćemo projektom poticati mlade na aktivno bavljenje glazbom, poticati njihovu glazbenu kulturu, ali isto tako pridonositi glazbenom razumijevanju različitosti. Mi smo grad kojeg različitosti ne razdvajaju, već spajaju pa isto tako i različitosti u glazbenoj kulturi – kazala je zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec.

>> FOTO Počeo SHARE MUSIC projekt: Pripremljene radionice, koncerti, izložbe, seminari…

Podsjetimo, ovaj projekt je počeo u kolovozu prošle godine, a cilj je povezivanje ljudi, prvenstveno mladih od 10 do 25 godina u prekograničnom području kroz različite kreativne aktivnosti, povećanje glazbene kulture mladih, poticanje aktivnog bavljenja glazbom te međusobno razumijevanje i uvažavanje različitih glazbenih kultura.

zatvori