Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: STELLA I NIKA ŠAŠ Ljubav prema stolnom tenisu naslijedile su od tate koji je od učitelja postao učenik

Sestre Stella i Nika Šaš mlade su nade koprivničkog stolnog tenisa, a za ljubav prema ovom sportu najzaslužniji je njihov tata Siniša Šaš.

Starija sestra, 14-godišnja Stella istaknula je da je trenirala ples i rukomet, no to joj se baš i nije sviđalo.

– Tata me jednom doveo u dvoranu, počela sam trenirati, došlo nam je još nekoliko cura i tako sam ostala u ovom sportu – prisjetila se Stella.

I njena mlađa sestra, 12-godišnja Nika ima slične početke.

– Kako je tata vodio Stellu u dvoranu, tako sam i ja počela ići s njima – dodala je.

Tata Siniša, dugogodišnji rekreativni stolnotenisač, napomenuo je da nije imao kome ostaviti kćeri dok je išao na treninge jer je supruga radila pa ih je počeo voditi sa sobom.

– Polako su zavoljele ovaj sport, a ja sam od učitelja postao učenik. Niku možda još uspijem ponekad dobiti na servis, a protiv Stelle jedino mogu plakati – ističe Siniša.

Unatoč tomu što su obje još vrlo mlade, iza njih je bogata karijera. Stella trenira već devet godina i učenica je prvog razreda koprivničke sportske gimnazije, dok mlađa Nika, učenica šestog razreda, trenira već pet godina. Stella osim što nastupa za Stolnoteniski klub Koprivnica igra i za Stolnoteniski klub Pitomača, dok je Nika u Stolnoteniskom klubu Koprivnica.

– U Koprivnici treniram i igram na turnirima za Stolnoteniski klub Koprivnica, dok za Pitomaču igram Prvu hrvatsku ligu za žene Istok. To je drugi po jačini rang hrvatskog stolnog tenisa. Prvi rang je Superliga u kojoj igraju profesionalci – objasnila je Stella koja je trenutno druga igračica na rang listi Prve lige u kojoj igra gotovo pet godina.

Ističe da zanimljivost igranja u Prvoj ligi ponajprije ovisi o protivnicama.

– Na primjer igrala sam protiv trenerice paraolimpijki i trenerice dva kluba. Ona je jedna od najboljih stolnotenisačica u Hrvatskoj, samo što ne stigne igrati Superligu. Ona dvije godine nije izgubila ni set, a ja sam prva koja sam joj ga je uzela – istaknula je Stella.

Njen tata je dodao da u Koprivnici postoji tek nekoliko osoba koje mogu igrati sa Stellom, a ista je situacija i u Prvoj ligi.

Naglašava da Stella i Nika imaju vrlo različite stilove igre.

– Stella je napadač, igra vrlo agresivno, dok je Nika defanzivac. Nika je sa svojim stilom igre dobivala bivše vrlo jake igrače, a Stellinom napadu može konkurirati jako mali broj igrača – istaknuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Obje su vrhunske sportašice, ali i odlične učenice, a Nika je uz bavljenje sportom i članica zbora. Situacija s koronavirusom dosta im je poremetila planove i način života i treniranja.

– Prije pojave koronavirusa trenirale smo četiri puta tjedno od ponedjeljka do četvrtka po sat i pol. Ponekad, kada smo imale jake turnire trenirale smo i petkom, odnosno pet puta tjedno – rekla je Nika.

Treninzi im jako nedostaju pa se snalaze kako znaju.

– Jednom smo pomaknule stol, stavile na njega ručnike i igrale kad roditelja nije bilo kod kuće. Imamo dva stolnoteniska stola u školi pa ponekad zaigramo na satu tjelesnog – objasnila je Nika.

Stella je dodala ponekad tijekom odmora s jednim prijateljem iz razreda odigra pokoju partiju u razredu. Obje su se složila da je to premalo igranja njihovog omiljenog sporta, a i protivnici su nekoliko razina ispod njih pa su mečevi ponekad i malo dosadni.

Snimio Valentino Štefanek.

Kada je riječ o njihovim uspjesima, važno je istaknuti da je Stella prije dvije godine nastupila i za reprezentaciju Hrvatske u kategoriji mlađih kadetkinja.

– Od ukupno više od 200 natjecateljica u mojoj kategoriji završila sam među prvih šest u Europi. Bilo je to 2018. godine. Nakon toga nije više bilo takvih natjecanja zbog pojave koronavirusa. Jedan od najvećih uspjeha je treće mjesto koje sam osvojila na Zagipingu, najvećem stolnoteniskom turniru u Hrvatskoj na koji dolazi i više od 1.000 natjecatelja iz cijele Europe – rekla je Stella.

Za starijom sestrom, ne zaostaje ni Nika koja u svojoj kolekciji također ima mnogobrojne medalje te se može pohvaliti brojnim osvojenim turnirima.

Snimio Valentino Štefanek.

Kada je riječ o percepciji stolnog tenisa, Stella je istaknula da ju u razredu znaju provocirati da to nije sport i da se igrači uopće ne kreću.

– Posebno to Slavenaši govore, jednom su probali igrati pa su rekli već nakon drugog treninga da su imali toliko žuljeva da nisu mogli ni reket primiti u ruke – objasnila je ova mlada igračica koja se i u budućnosti vidi u ovom sportu.

Planira upisati Medicinski fakultet, a želja joj je u slobodno vrijeme biti trenerica stolnog tenisa.

– No, ako me krene u sportu onda ću možda upisati Kineziološki fakultet – zaključila je Stella.

Nika je bez razmišljanja odgovorila da se i u budućnosti namjerava baviti stolnim tenisom.

– Možda se okušam i u nekom drugom sportu, ali stolni tenis će uvijek biti poseban sport za mene – zaključila je Nika.

zatvori