Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Podravske legende u umjetničkom ruhu u holu koprivničke gimnazije

Podravske legende osvanule su u umjetničkom ruhu u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović.

Profesorica Lidija Novosel rekla je da je riječ o aktivnosti, odnosno izložbi “Legende” u sklopu međunarodnog Erasmus+ projekta CEMLO čiji ciljevi uključuju proučavanje lokalne materijalne i nematerijalne baštine, pučke književnosti odnosno usmenoknjiževne tradicije, priča i predaja kao dijela kulturnoga identiteta kojim se uklapamo u europski kulturni krug.

– Članovi tima, učenici Marko Antonio Cug, Sabina Horvat, Nika Novosel, Josipa Sever i Nika Šprem prvo su sa mnom proučili, izdvojili i obradili neke od najupečatljivijih podravskih legendi vezanih uz lokalitete našega kraja, kao i usmenih predaja povezanih sa životom u našem autohtonom prostoru, zavičaju i prirodom u kojoj živimo i kojom smo ukruženi: šumom, rijekom, gorjem. Spajanje prirodnih i društveno-kulturoloških resursa još je jedan od ciljeva projekta – objasnila je Novosel.

Dodala je da su nakon toga učenici obrađene legende preveli na engleski jezik u čemu ih je vodila profesorica Jasna Kraljić-Cmrk.

– Zatim su nastupili naši školski umjetnički talenti, učenici četvrtih razreda Blanka Bunić, Viktor Krušelj, Sara Maljak, Dora Orošić, Lucija Rimac, Tamara Sinjerec i Hana Švelec uz podršku, pomoć i umjetnički pečat profesorice Ive Bolfek te su vođeni osobnom umjetničkom vizijom dojmljivo ilustrirali tekstove – napomenula je Novosel.

Istaknula je da su tako interdisciplinarnim i timskim radom nastali plakati za izložbu koja je postavljena u holu škole, a na otvorenju izložbe cjelokupni rad u ovoj aktivnosti predstavili su učenici koji su autori obrađenih legendi i koordinator projekta CEMLO profesor Zoran Pintarić.

Novosel je kazala da čim dođe do smirivanja pandemije i kad epidemiološke prilike dopuste, namjeravaju krenuti na autentične lokalitete o kojima govore prezentirane legende i napraviti još jedan, povijesno-geografsko-biološko-rekreativni spoj naših aktivnosti.

– U planu je i suradnja s lokalnim sakupljačem ostalih podravskih i prigorskih predaja, bajki i priča, a onda i nove izložbe i novi eksponati, a nadamo se da ćemo ovo što smo dosada napravili vrlo brzo moći pokazati i našim europskim prijateljima, sudionicima CEMLO projekta – zaključila je Novosel.

zatvori