Subota, 20. travnja 2024.

Dr. Vadla: Ne preporuča se cijepljenje trudnica, osoba koje planiraju postupak potpomognute oplodnje i trudnoću

Broj osoba zainteresiranih za cijepljenje raste iz dana u dan, očekuju se nove doze Pfizerovog, Moderninog i AstraZenecinog cjepiva idući tjedan.

Rekla je to dr. Draženka Vadla, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, i dodala da je do danas u Podravini i Prigorju prvom dozom procijepljena 1.981 osoba, a drugom dozom njih 1.375.

Podsjetila je da su prioritetne skupine za cijepljenje protiv koronavirusa djelatnici i korisnici domova za starije osobe i zdravstveni djelatnici, zatim sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima neovisno o dobi, te na kraju cjelokupno stanovništvo.

S druge strane, postoje i oni koji ne bi smjeli primiti cjepivo.

– To su prije svega osobe koje su na prethodna cjepiva, neka druga, ali i ovo protiv koronavirusa, razvili anafilaktičku reakciju. Ti se sigurno neće cijepiti. Što se tiče trudnica, na njima nije bilo provedeno kliničko ispitivanje pa je preporuka da se to uzme s rezervom, odnosno da se ocijeni veći rizik trudnice. Pritom je važno procijeniti gdje radi ili ne radi, je li kod kuće, kakav rizik ima da bi dobila koronu. Sada se ne ide po obrascu da bi se one procjepljivale kao i svi drugi – objasnila je.

Kada je riječ o osobama koje planiraju trudnoću, odnosno postupak medicinski potpomognute oplodnje, dr. Vadla kaže da između cijepljenja i trudnoće treba proći dva mjeseca. Ipak ističe da se to mora posebno razmotriti i nikako zasad ne bi ulazilo u grupno cijepljenje na punktovima.

zatvori