Petak, 19. travnja 2024.

Darko Sobota susreo se s veleposlanikom Mađarske Csabom Demcsákom

Darko Sobota, saborski zastupnik i voditelj Hrvatsko-mađarske međuparlamentarne skupine prijateljstva, u četvrtak se sastao s Csabom Demcsákom, veleposlanikom Mađarske.

Iz Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije poručili su da su glavni naglasci sastanka bili potvrđivanje vrlo dobrih odnosa Hrvatske i Mađarske koje dijele burnu zajedničku povijest, ali i mnoge interese u europskim i bilateralnim pitanjima.

Sobota je istaknuo izvrsnu suradnju pograničnih općina i gradova u dvije zemlje. Dodao je da je kao načelnik Općine Kalinovac, a kasnije i kao zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, bio vrlo angažiran oko bratimljenja hrvatskih i mađarskih općina i županija.

– Posebno sam ponosan što smo imali priliku potpisati sporazum o suradnji i prijateljstvu Općine Kalinovac i mađarske Općine Balatonboglár. Veleposlanik je pozdravio ovu inicijativu i predložio povezivanje Lepoglave s mađarskim gradom Halašem, a kao poveznicu naveo je tradiciju izrade svjetski poznate čipke u oba grada – rekao je Sobota.

U nastavku sastanka Sobota je upoznao veleposlanika sa svojom funkcijom potpredsjednika Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon. Osim toga predstavio je prioritete Grupacije razvoj projekata prekogranične suradnje županija iz Hrvatske i Mađarske posebno u sektoru prometne infrastrukture kao i bolje povezivanje malih i srednjih poduzeća i OPG-ova dviju zemalja.

Veleposlanik je istaknuo kako Mađarska podržava ulazak Hrvatske u zonu Schengena, što bi, kako je naglasio itekako olakšalo daljnju suradnju gospodarstvenika i mobilnost stanovnika.

Dvojica dužnosnika razgovarala su i o inicijativi proglašenja Dana Hrvatsko-mađarskog prijateljstva te je zajednički zaključeno kako je inicijativa hvalevrijedna i podržana s obje strane te da se može započeti sa službenom procedurom u oba parlamenta.

zatvori