Utorak, 26. ožujka 2024.

AMAZING AMAZON OF EUROPE Na početnoj konferenciji predstavljeni glavni ciljevi projekta, naglasak na biciklizmu

Na početnoj konferenciji projekta ‘Amazing Amazon of Europe’ u kojem je sudjelovala i Koprivničko-križevačka županija predstavljeno je područje europske Amazone, glavni ciljevi projekta, kao i njegov potencijal s dugoročnim učincima u području zaštite prirode i razvoja turizma.

Kako su poručili iz Službe ureda župana, prvo gostujuće predavanje održao je Wolfgang Weber iz Austrije i pritom prezentirao svoju državu i njezine glavne turističke značajke, uz naglasak na povezanost biciklističkih ruta i turističke ponude.

Dodali su da je razmjena iskustava potkrijepljena turističkim pokazateljima pokazala pad turističkih aktivnosti u 2020. godini zbog epidemioloških mjera i ograničenja kretanja koja se razlikuju u europskim državama.

– Epidemija koronavirusa nametnula je nove standarde prilikom rezervacije turističkih aranžmana, što se prije svega odnosi na uvjete koje smještajni kapaciteti ispunjavaju. Očekuje se porast interesa za turističkim uslugama u segmentu aktivnog odmora, pri čemu je biciklizam najzastupljeniji s obzirom na to da se uz njega usko veže gastronomija te istraživanje prirodne i kulturne baštine pojedine destinacije – objasnili su.

Ujedno, epidemija je obustavila provedbene aktivnosti i usporila turistički razvoj, no potaknula je voditelje projekata da ulože dodatne napore kako bi se kvalitetno realizirali svi predviđeni planovi.

Dodajmo da je svrha projekta razvoj “zelene destinacije” područja europske Amazone kroz uspostavu mreže ključnih aktera i uvjeta za razvoj visoko kvalitetnog turizma, temeljenog na resursima ekosustava u području budućeg UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, čijem području pripada i Koprivničko-križevačka županija. Projekt je započeo 1. srpnja 2020. i provodi se do 31. prosinca 2022. godine, a ukupna vrijednost  iznosi 2.428.000 eura.

Spomenimo da su na konferenciji sudjelovali zainteresirani predstavnici turističkih zajednica, razvojnih agencija i organizacija čija je osnovna djelatnost zaštita prirodne baštine te stručnjaci iz područja turizma.

zatvori