Četvrtak, 25. travnja 2024.

VIDEO Članovi županijskog Stožera školama dostavili preporuke u vezi postupanja u slučaju potresa

Članovi Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije predstavnicima osnovnih i srednjih škola u Podravini i Prigorju dostavili su preporuke, odnosno edukativne materijale u vezi postupanja prilikom potresa.

Školama su članovi stožera predložili da prvog dana nastave učenicima prikažu prezentaciju “Kako se ponašati u slučaju potresa” i “Potres u kinu” u kojima je učenicima na zanimljiv način objašnjeno postupanje u slučaju potresa.

Dodaju da je nakon toga potrebno provesti analizu sigurnih i nesigurnih mjesta u učionici, drugim prostorijama škole i predviđenom zbornom mjestu u blizini škole, s tim da valja naglasiti kako su sigurna mjesta za sklanjanje u učionici školske klupe, nosivi zidovi i grede, dok treba izbjegavati staklene površine, prozore i pregradne zidove.

Iz Stožera napominju da je potrebno ukloniti sve teške predmete koji mogu pasti s ormara, pričvrstiti predmete poput okvira sa slikama, ploča i visećih elemenata, a u slučaju potresa odabire se najbliže mjesto za sklanjanje. Nakon potresa potrebno je izaći iz zgrade na način propisan planom evakuacije svake škole, a predloženo je da se prvi tjedan nakon povratka svih razreda u školu održe vježbe evakuacije.

Dodatne informacije o potresu nalaze se u ovoj brošuri.

 

 

zatvori