Četvrtak, 25. travnja 2024.

Švegović: Stanje na Piškornici je alarmantno, voda je puna teških metala i kancerogenih tvari

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović tvrdi da se nekontrolirano ispuštaju otpadne vode s odlagališta Piškornica u okoliš, točnije izvan ograde.

Švegović objašnjava da je Općina 10. prosinca prošle godine dobila anonimnu dojavu o crnoj vodi uz ogradu odlagališta Piškornica. Kaže da je tada zajedno s komunalnim redarom otišao na odlagalište gdje se vidjela svježe navožena zemlja i crna voda. Uzeli su uzorak od otprilike 1,5 litara i predali ga ovlaštenom laboratoriju kako bi se napravila analiza na teške metale, arsen, potrošnju kisika i druge parametre.

– Nadali smo se da ta voda nije puna teških metala i svega kancerogenog, međutim sumnje su se potvrdile. U analizi su vrijednosti teških metala veće i do 40 puta što nikako nije dobro. Štoviše, ovo je alarmantno. To se dogodilo već nekoliko puta, no ne znam zašto institucije nisu reagirale, nego su tvrdile da je sve u redu – kazao je Švegović na današnjoj konferenciji za medije.

Snimila Tea Jurković.

Načelnik je spomenuo da je dva dana kasnije, točnije 12. prosinca, došao mail od direktora Piškornice sanacijskog odlagališta Marijana Blažoka o izvedenoj sanaciji zbog prodora otpadnih voda u okoliš. U mailu piše da nije došlo do nikakvog onečišćenja okoliša.

– To se pokušalo zataškati dovozom svježe zemlje, ali tijekom tjedna, a ne kako dotični navodi u dopisu – istaknuo je te dodao da mu je kao načelniku Općine, dužnost brinuti za zdravlje svojih mještana.

S druge strane, u spomenutom dopisu Piškornice piše da je tijekom 11. prosinca uočen prodor procjedne vode u okoliš na odlagalištu Piškornica u Koprivničkom Ivancu i dan kasnije je započela sanacija onečišćenog tla. Navodi se i da je do prodora u jednu od tri kanalice došlo zbog građevinskih radova na proširenju postojećeg video nadzora odlagališta, a uslijed velikih oborina. Nakon odvoza onečišćenog tla, na isto je mjesto dopremljena zemlja te su na taj način u potpunosti sanirane posljedice prodora procjedne vode.

Načelnik je istaknuo da su unazad nekoliko godina bili svjedoci opstruiranja da istina izađe na vidjelo.

– Jako mi je fascinantno da direktor Piškornice sanacijskog odlagališta ne priznaje svoju neodgovornost. On je za mene neodgovorna i nekompetentna osoba za ovu vrstu posla jer ne brine o okolišu nego brine kako će jednog od suvlasnika, u ovom slučaju predstavnika Općine Koprivnički Ivanec medijski ocrniti. Postavlja se pitanje zašto se nije izgradila dodatna laguna prije dvije godine znajući da se otvara četvrta ploha. Imamo mjerenja i dokaz da je zbijenost smeća mnogo veća nego što je prikazana, ali se ništa ne poduzima po tom pitanju. Umjesto na to, novac se troši kako bi se zataškale nepravilnosti. Kao načelnik ću poduzeti sve mjere da se ovakve stvari više ne događaju, a odgovorni odgovaraju – zaključio je Švegović.

Snimila Tea Jurković.
zatvori