Četvrtak, 25. travnja 2024.

Prvo istraživanje ukazuje na tijesnu utrku za koprivničko-križevačkog župana

Na listi kandidata za koprivničko-križevačkog župana najbolje stoji sadašnji župan Darko Koren.

Rezultati su to istraživanja javnog mijenja “Stranačko-političke preferencije građana Koprivničko-križevačke županije uoči lokalnih izbora” Agencije XBX komunikacije.

– Istraživanje je provedeno u cilju dobivanja informacija o stranačko-političkim stavovima građana županije, kako bi glasali da se sada održavaju izbori za novog župana. Agencija je koristila CATI istraživačku metodu koja je podrazumijevala telefonsko provođenje visoko strukturiranog upitnika s neotkrivenim ciljem na stratificiranom uzorku 1.000 punoljetnih žitelja Koprivničko-križevačke županije, s 95-postotnim stupnjem pouzdanosti – istaknula je Morana Tomičić, voditeljica ureda Waves komunikacije.

Dodala je da su na listi potencijalnih kandidata za župana bili Darko Koren, Mladen Kešer, Ratimir Ljubić, Željko Lacković i Darko Sobota.

– Prikupljeni odgovori ispitanika i analiza podataka pokazali su da nitko od potencijalnih kandidata ne može pobijediti u prvom krugu izbora. Na uzorku od 1.000 ispitanika, njih 982 je izrazilo interes za političku situaciju u Županiji. Samo 18 ispitanika u potpunosti nije zainteresirano za lokalnu politiku. U rezultatima istraživanja, na listi kandidata za koprivničko-križevačkog župana najbolje stoji sadašnji župan Darko Koren sa 35,44 posto glasova. Slijede ga Mladen Kešer s 25,25 posto i Ratimir Ljubić s 19,55 posto glasova. Četvrto mjesto zauzeto je Željko Lacković s 9,57 posto, te posljednje peto Darko Sobota sa 6,11 posto glasova – stoji u obrazloženju.

Sudeći po ovim rezultatima, vodila bi se tijesna utrka u drugom krugu između prva dva kandidata – sadašnjeg župana Darka Korena iz Mreže nezavisnih lista i načelnika Općine Kalnik i predsjednika županijskog SDP-a Mladena Kešera.

Spomenimo da je agencija XBX komunikacije istraživanje provela za Radio Križevce.

zatvori