Četvrtak, 25. travnja 2024.

Prvašići će se u osnovne škole moći upisati najkasnije do 30. lipnja ove godine

Upisi u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2021./2022. obavit će se najkasnije do 30. lipnja ove godine, piše tako u planu upisa koji je donio Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko­ križevačke županije.

Kako su poručili iz županije, u prvi razred osnovne škole u Koprivničko-križevačkoj županiji upisuju se djeca koja do 1. travnja 2021. godine imaju navršenih šest godina života. To su djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. godine. No, upisuju se i ona djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.

Dodaju da se iznimno u prvi razred osnovne škole može prijevremeno upisati i dijete koje od 1. travnja 2021. neće navršiti šest godina, ali će do 31. prosinca 2021. godine navršiti šest godina života.

Roditelji, odnosno skrbnik ili skrbnica djeteta mogu, najkasnije do 31. ožujka 2021. godine podnijeti zahtjev za prijevremeni upis nadležnom tijelu, a sve ostale informacije možete pronaći ovdje.

Spomenimo da djeca čiji roditelji, odnosno skrbnici podnesu zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole, mogu biti uvrštena u popis djece dorasle za upis, zaključno do 15. lipnja 2021. godine.

Nakon utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta stručno povjerenstvo može podnijeti Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije zahtjev za odgodu upisa u prvi razred osnovne škole, ali samo za jednu školsku godinu. I to ako se procijeni da će odgoda upisa pozitivno utjecati na djetetov psihofizički razvoj, ako je dijete uključeno u rehabilitacijske postupke koji će prema procjeni stručnjaka značajno utjecati na njegov psihofizički razvoj, ako se dijete nalazi ili će se početkom nastavne godine nalaziti na liječenju ili rehabilitaciji u zdravstvenoj ustanovi u trajanju duljem od mjesec dana, ali samo ako u toj ustanovi nisu ustrojeni razredni odjeli.

Spomenimo i da roditelji, odnosno skrbnici koji se neće pridržavati plana upisa, čine prekršaj za koji kazna iznosi od 500 do 5.000 kuna.

zatvori