Utorak, 23. travnja 2024.

PRIJAVLJEN PROJEKT U koprivničku knjižnicu stiže bibliobus, a organizirat će se i brojne zanimljive aktivnosti

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović dobit će novi bibliobus, provodit će se pričaonice, organizirati trajna posudba malih mobilnih knjižnica, kreativna nastava, edukacije o važnosti čitanja te gostovanja raznih predavača.

Sve to odvijat će se u sklopu projekta “Na kotačima čitam i nove svjetove otkrivam” vrijednog gotovo četiri milijuna kuna kojeg je prijavila koprivnička knjižnica zajedno s partnerima Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Koprivnica.

– Glavna je svrha projekta jačanje individualnih sposobnosti građana iz ruralnih područja poticanjem čitanja koje doprinosi razvijanju znanja i vještina, a spomenimo i kako koprivnički bibliobus pokriva područje od 17 općina – poručili su iz Službe ureda župana.

Dodali su da od početka 2015. godine pokrivenost županije uslugama narodnih knjižnica iznosi 100 posto jer stanovnici u svim jedinicama lokalne samouprave, a to su tri grada i 22 općine, imaju mogućnost korištenja usluga narodne knjižnice.

– Po tom pitanju naša županija jedna je od samo dvije županije u Hrvatskoj, uz Sisačko-moslavačku i Grad Zagreb, i to zahvaljujući organizaciji rada kroz dvije službe pokretne knjižnice, organizirane uz knjižnice u Koprivnici i u Križevcima, za što Županija godišnje izdvaja 250.000 kuna – objašnjavaju.

Napominju da po ostvarenim rezultatima narodne knjižnice predstavljaju jedan od najuspješnijih organiziranih sustava koji djeluju na županijskoj razini, u koji je učlanjeno čak 13 posto stanovništva županije, a ukupno djeluje pet narodnih knjižnica te dvije bibliobusne službe i to kroz osiguravanje pristupa informacijama i kulturi, sadržajima potrebnima za formalno i neformalno obrazovanje i cjeloživotno učenje, poticanje čitanja od najranije dobi i druge usluge, značajno se podiže ukupna kvaliteta života građana ovog područja.

zatvori