Petak, 29. ožujka 2024.

Općini Legrad odobren projekt 12. Europski piknik

Općini Legrad odobren je projekt 12. Europski piknik.

Iz Općine poručuju da je Agencija EACEA, pri Europskoj komisiji, 6. siječnja objavila rezultate svojih natječaja za program Europa za građane.

– Na natječaj je pristiglo 37 prijava iz Hrvatske, a u poglavlju Bratimljenje gradova iz Hrvatske prihvaćeno je pet projekata i to tri grada Ludbreg, Zagreb, Klanjec i dvije općine Konjščina i Legrad. Općina Legrad prijavila je projekt pod nazivom The 12th European Picnic of small communities: At the crossroads-26 communities from 13 countries to discuss how to make Europe stronger i za isti dobila maksimalnih 25.000 eura. Spomenuti projekt nalazi se na 52. mjestu od 106 odabranih projekata diljem Europske unije – objašnjavaju.

Podsjetimo, do sada je Općina dva puta prijavljivala projekte na program Europa za građane i dva puta uspješno provela projekte i to 2017. godine 7. Europski piknik i 2019. godine projekt pod nazivom Legrad International Forum.

– Ove godine, ako epidemiološke mjere dozvole projekt će se održati od 4. do 6. lipnja, a sudjelovat će 22 jedinice lokalne samouprave iz 13 europskih zemalja – ističu u Općini.

Spomenimo da je vodeći partner i organizator Općina Legrad, a ostali partneri su redom: Ortilos, Zakany, Zakanyfalu, Szepetnek, Felsonyek (Mađarska), Bitola (Sjeverna Makedonija), Cierna Voda, Vrakun, Cervenik, Kalnica (Slovačka), Brezova (Češka), Auseu, Vadu Crisului, Culciu Mare (Rumunjska), Kastl (Njemačka), Nikinci (Srbija), Altopiano della Vigolana (Italija), Zlotorya (Poljska), Dobrovnik (Slovenija), Stolac (BiH) i Vila Boa do Bispo (Portugal).

– Točan program 12. Europskog piknika biti će objavljen kasnije, a započet će svečanom sjednicom i otvorenjem u petak, te raspravom o budućnosti Europske unije. U subotu valja istaknuti svečani mimohod, kulinarska natjecanja, kulturni i sportski program, a dan će završiti koncertom i vatrometom. U nedjelju će biti na rasporedu sveta misa, završni dogovori i odlazak brojnih delegacija i gostiju – zaključuju u Općini.

zatvori