Srijeda, 24. travnja 2024.

Obavezna sterilizacija pasa i mačaka na čekanju, Grad osigurao 150.000 kuna za one građane koji to žele

U koprivničkom gradskom proračunu u ovoj godini za sufinanciranje kastracije i sterilizacije pasa i mačaka građana koji to žele za svoje kućne ljubimce osigurano je 150.000 kuna.

Rekao je to Dravi.info Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, i dodao da se sve odluke koje se odnose na kućne ljubimce rade planski i sistemski kako bi smanjili broj nezbrinutih životinja, odnosno životinja koje se kasnije moraju zbrinuti u azilu.

– Razgovaramo sa svim našim veterinarskim stanicama koliki bi bio iznos subvencije Grada. Imamo planiranih 150.000 kuna za 2021. godinu. Očekujemo da će trošak biti oko tog iznosa – kazao je Golubić i dodao da ako neće biti dovoljno, rebalansom proračuna će se osigurati dodatna sredstva.

Dodao je da je plan da se ova odluka provodi na isti način kao i mikročipiranje čije troškove također pokriva Grad.

– Vlasnik ode u veterinarsku stanicu, obavi zahvat koji se mora obaviti, a veterinar šalje Gradu fakturu vezanu za subvenciju – napomenuo je pročelnik.

Foto: Sonja Barčanec.

Podsjetimo, ovakva odluka donesena je nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća krajem prošle godine promijenjena Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama na području Grada Koprivnice. Tada je odlučeno da propisana trajna sterilizacija kao obvezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka osim u slučajevima kada je posjednik uzgajivač pasa ili mačaka te ima rješenje o registraciji uzgoja nadležnog tijela koja se trebala početi provoditi s prvim danom ove godine, ipak neće zaživjeti.

– Praćenjem primjene odluke unatrag dvije godine te mišljenja i stavove građana procijenjeno je da još uvijek nema uvjeta za uvođenje obvezne trajne sterilizacije pasa i mačaka. Stoga se predlaže da se navedena odredba briše iz odluke. S druge strane Grad podržava sterilizaciju odnosno kastraciju pasa i mačaka kao jednu od mjera kojom se kontrolira razmnožavanje pasa i mačaka građana pa je u proračunu osigurano 150.000 kuna za subvencioniranje sterilizacija odnosno kastracija pasa i mačaka – stoji u obrazloženju.

>> Grad daje 1000 kuna za udomljavanje psa iz Ottove kućice, evo kako namjerava spriječiti zlouporabe ove mjere

Spomenimo da osim ove odluke Grad subvencionira mikročipiranje pasa već 10-ak godina, a još prošle godine zaživjela je odluka o subvencioniranju udomljavanja pasa iz azila Ottova kućica s 1.000 kuna putem koje je udomljeno više od 50 pasa.

zatvori