Srijeda, 24. travnja 2024.

NERACIONALNA POTROŠNJA ANTIBIOTIKA Nakon koronavirusa prijeti problem otpornih bakterija

Potrošnja antibiotika izrazito je velika i neracionalna i procjenjuje se da će do 2050. godine svake tri sekunde umrijeti jedna osoba od posljedica uzrokovanih otpornim bakterijama.

Kazala je to autorica kampanje “Upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Koprivničko-križevačkoj županiji” Darija Kuruc Poje na jučerašnjem sastanku o toj temi.

Kuruc Poje istaknula je da je potrošnja antibiotika među hrvatskim građanima čak 30 posto veća u odnosu na građane Austrije i Slovenije. Pojasnila je kako je jedan od glavnih razloga otpornosti bakterija upotreba antibiotika za liječenje virusnih infekcija, poput prehlade, gripe i koronavurusa, a zna se da antibiotici djeluju na bakterijske infekcije. Podaci iz istraživanja govore da čak 75 posto bolesnika zaraženih koronavirusom koristi antibiotike, no svega je svakom 10. od njih doista potreban antibiotik.

Izvor: kckzz.hr

– Zbog neracionalne potrošnje antibiotika nastavili smo s ovim projektom koji smo pokrenuli 2019. godine potaknuti uspjehom našeg A-tima Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. U svom radu smo za najteže bolesnike uspjeli racionalizirati antibiotike rezerve, što su antibiotici koji se daju kada druge skupne antibiotika više ne djeluju, bez da smo utjecali na smrtnost, a ostvarili smo i značajne ekonomske uštede. Potaknuti uspjehom tog projekta, kao i potrošnje antibiotika u vanbolničkom okruženju koja u Europi iznosi 90 posto, odlučili smo pomoći liječnicima opće prakse kako bi racionalizirali upotrebu antibiotika i podsjetili ih na nove smjernice. Naravno, ključan dio su i građani koji često zahtijevaju primjenu antibiotika jer misle da bolje spriječiti nego liječiti, no važno je naglasiti kako jedino cijepljenje može spriječiti virusnu infekciju stoga apeliram na sve njih da se cijepe protiv koronavirusa – naglasila je Kuruc Poje.

Također je savjetovala građanima da ne uzimaju antibiotike bez savjeta liječnika, antibiotici ne djeluju na bol i ne mogu izliječiti simptome kao što su glavobolja i visoka temperatura te ne djeluju na prehladu, gripu i koronavirus.

Dodala je da je gotovo 80 posto infekcija uha, grla, nosa i pluća uzrokovano virusima na koje antibiotici neće djelovati, a ako se uzimaju iz navedenih razloga, građani će si nanijeti više štete nego koristi. Kod prehlade, gripe i infekcije koronavirusom potrebno je mirovati, uzimati puno tekućine i vitamina te često prati ruke.

Infektologinja koprivničke bolnice dr. Vesna Mađarić, ujedno voditeljica bolničkog A-tima i koordinatorica za koronavirus, istaknula je da ne predviđa svijetlu budućnost.

Izvor: kckzz.hr

– Virus u laboratorijskim parametrima kopira bakterijsku infekciju i zbog toga se primjenjuju antibiotici, a učinak na liječenje je neznatan. U cijelom svijetu je takva praksa prepisivanja antibiotika, pa i u Hrvatskoj, a većina stručnjaka se boji da ćemo nakon korone imamo dodatni problem multirezistentnih bakterija. Opće je pravilo da što više antibiotika koristimo, to ih brže gubimo i mislim da moramo ozbiljno shvatiti ovu situaciju i napore u racionalizaciji antibiotika – objasnila je dr. Mađarić.

Spomenimo će se u petak u 15:30 održati webinar za liječnike opće prakse o ovoj temi, a kroz sljedećih mjesec dana u ordinacijama će se dijeliti edukativni letci namijenjeni informiranju građana i zdravstvene zajednice.

Dodajmo da su sastanku prisustvovali župan Darko Koren, dr. Vlatka Janeš Poje iz Službe za mikrobiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić te ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.

zatvori