Ilustracija / Snimio Valentino Štefanek.
Vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom u proteklih pet godina diljem županije odnijela je 16 života.

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručili su da je upravo neprilagođena brzina u samom vrhu uzroka smrtnog stradavanja sudionika u prometu.

Istaknuli su da su ograničenja brzine kretanja vozila postavljena zbog određenih karakteristika ceste te ih je potrebno poštivati.

– Ne zaboravite da se povećanjem brzine kretanja vozila produžuje zaustavni put vozila. Ako su kolnici mokri, klizavi i slično, zaustavni put se dodatno produžuje. Primjerice ako se na suhom kolniku vozite brzinom od 50 kilometara na sat, zaustavni put bit će dug 26 metara, a na mokrom kolniku iznosit će 38 metara. Pri brzini od 90 kilometara na sat na suhom kolniku zaustavni put bit će oko 64 metra, a na mokrom kolniku čak 103 metra – istaknuli su u policiji.

Iz policije podsjećaju da nam predstoje nepovoljni vremenski uvjeti.

– Za vrijeme snježnih oborina, skliskih i mokrih kolnika, te smanjene vidljivosti uslijed padalina i magle, potrebno je dodatno smanjiti brzinu kretanja vozila. Osim toga potrebno je izbjegavati nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo – naglasili su u policiji.

Istaknuli su da veća brzina kretanja donosi opasnost od nepravodobnog zaustavljanja ispred neke opasnosti ili prepreke na cesti.

– Povećanjem brzine kretanja povećava se i kinetička energija vozila. Prilikom sudara dva vozila odjednom se oslobađaju obje kinetičke energije vozila. Što je veća brzina, posljedice su teže. Stoga je nužno poštivati ograničenja brzine kretanja izraženim prometnim znacima ili prometnim pravilima – dodali su.

Svim vozačima policija savjetuje da dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila kad se približavaju raskrižju, oštrom zavoju, prijevoju ili drugom opasnom mjestu.

Također savjetuju vozače da smanje brzinu kad se približavaju mjestu na prometnici gdje se izvode radovi, a posebice zonama škola i dječjim igralištima.

– Vozači motornih vozila dužni su sa sigurnom brzinom približiti se pješačkom prijelazu. To moraju učiniti tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz. U slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz – zaključili su u policiji.