Petak, 29. ožujka 2024.

Najstariji koprivnički knjižničar Zvonimir Tomac danas slavi svoj 102. rođendan

Zvonimir Tomac, najstariji koprivnički knjižničar, danas slavi svoj 102. rođendan.

Tomac je rođen na današnji dan 1919. godine u uglednoj trgovačkoj obitelji Mihovila Tomca u Koprivnici, poručili su iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović.

– Tridesetih godina 20. stoljeća angažirao se u tada jedinoj koprivničkoj javnoj knjižnici Društva akademičar. Nju su vodili koprivnički studenti, a zajedno s akademski obrazovanim građanima kreirali su društveno-kulturni život tadašnje Koprivnice svojim zabavama, predavanjima i filmskim predstavama – objašnjavaju u knjižnici.

Tomac se školovao u Koprivnici od 1925. do 1937. godine. Diplomirao je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu 1941. godine.

Radni vijek proveo je kao inženjer šumarstva u Podravini, Banovini, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i Istri.

– Umirovljen je 1977. Živi s obitelji u Rijeci, a u mirovini se posvećuje slikanju i pisanju. Stara Koprivnica s ulicama i prepoznatljivim mjestima kao što su potok i Bašča, česti su motiv njegovih slika, kao što je sjećanje na ljude i događanje nezaobilazna tema njegovih knjiga – ističu u knjižnici.

Dodaju da je Tomac početkom ove godine na adresu Knjižnice i čitaonice Fran Galović poslao svoju novu knjigu Povečernja zvonca.

U knjižnici su istaknuli da je to bio poklon koprivničkim građanima članovima knjižnice kao i prethodnih 14 knjiga poezije, crtica, eseja, komentara.

– Suradnja i prijateljstvo koprivničkih knjižničara i Tomca traje 10 godina, naročito nakon njegovih posjeta 2011., 2012. i 2014. godine i književnih susreta sa stanarima Doma za starije i nemoćne u Koprivnici – zaključili su u knjižnici.

zatvori