Četvrtak, 25. travnja 2024.

MAMUZE U 2020. GODINI: Nije bilo lako funkcionirati u epidemiji, ali izdržali smo

Unatoč epidemiji koronavirusa, aktivnosti u organizaciji Udruge Mamuze bilo je i u 2020. godini.

Maša Zamljačanec, jedna od osnivačica Mamuza, kazala je da nije bilo lako funkcionirati u epidemiji, ali izdržali su kao i sve do sada.

– Dosta smo svi prilagodljivi. Ljudski duh, humor i dobrota ipak povremeno prevladaju pa je to i nama dalo snage da se drugačije postavimo prema svemu. Prošlu godinu započeli smo najnormalnije uz koncerte, predavanja, krenuo je program Sve strane Koprivnice i nakon nekoliko predavanja sve je stalo. Tada smo bili na pauzi, ali samo prema vanjskim akivnostima. Od ožujka do jeseni planirali smo neke programe za slučaj da se mogu dogoditi i bavili smo se vlastitom edukacijom – istaknula je.

Dodala je da je bilo jako puno radionica pa su u udruzi to vrijeme, koje bi inače potrošili na planiranje i realizaciju programa, usmjerili na druženja putem videopoziva.

Članovi udruge 2020. godine održali su Street art festival i FIUK.

– Krajem kolovoza situacija je bila podnošljiva. Održali smo programe koji se događaju u javnom prostoru i na otvorenom. Izdvojila bih performans kolektiva Škvadra koji se dogodio na jednom raskrižju u Koprivnici, prvi put smo održali program u dvorištu Domoljuba i u tim nas situacijama ni nevrijeme koje se spremalo nije spriječilo – rekla je Zamljačanec.

Iako je bilo osmo izdanje Street art festivala, Mamuze se već se pripremaju za 10. jubilarno izdanje. Za okruglu godišnjicu festivala pripremaju jednu monografiju i veliko izdanje samog festivala. U prošloj je godini gostovalo 15 umjetnika, što je najveći broj dosad i najveći broj domaćih autora.

Za kraj godine članovi Mamuza uspjeli su održati i jedan festival u kojem su partneri i koji se održava u više gradova u Hrvatskoj, a to su Ganz nove perforacije i Noć performansa.

– Na neke smo se programe već prijavili za ovu godinu i u pozitivnom duhu nadamo se da će se sve održati u najnormalnijim, a ne u novim nenormalnim okolnostima. Trenutno nalazimo neke nove kreativne načine kako napraviti varijantu B za neke naše redovne programe. Nadamo se da bi ih mogli održati u fizičkom obliku u otvorenom ili u zatvorenom prostoru za manji broj ljudi, ali možda i online – zaključila je Zamljačanec.

zatvori