Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Izložba koprivničkog umjetnika Darka Markića u petak će otvoriti novu izlagačku godinu u Galeriji Koprivnica

Koprivnički umjetnik Darko Markić održat će 10. samostalnu i prvu ovogodišnju izložbu u Galeriji Koprivnica.

Kako su izvijestili iz Grada Koprivnice, time će se otvoriti nova izlagačka godina u koprivničkoj galeriji, a izložba će brojiti 34 rada, skica i studija. Nakon toga će se uputiti na adrese novih domaćina u turneji po hrvatskim galerijama i muzejima.

Izložba okupljena u pejzažima i Landscapes moći će se svakodnevno posjetiti od 15. siječnja do 28. veljače 2021. godine.


O autoru:

Rođen početkom osamdesetih u Vukovaru, Markić već nakon osnovne škole odlazi u Zagreb u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna gdje je maturirao 2001. godine i upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od ranih 2000. izlaže na skupnim i samostalnim izložbama, a za svoj je rad više puta i nagrađen. Živi i radi u Koprivnici gdje je vrlo aktivno uključen u društveni život, promicanje kulture i umjetnosti kroz aktivnosti udruge Atelieri Koprivnica i u edukaciju svakodnevno u svom radu s djecom i mladima. Ovaj koprivnički umjetnik svojim radom otvoreno odaje priznanje domaćim i svjetskim umjetnicima koji su na bilo koji način utjecali na nastanak njegovih slika.

Svoje nove slikarske “eksperimente” započeo je tijekom prošle godine, u trenutku kad je već etabliran kao figurativni slikar. Putem te eksperimentalne faze došao je do mjesta na kojem je danas, do krajolika predstavljenih u Galeriji, krajolika koji su mu omogućili da prikladno i aktualno drži razmak u odnosu na promatrača, ali i u odnosu na temu.

Glavna osobina novih radova je površnost, akcijska apstraktna (bez)izražajnost koja nam nudi novu stvarnost, izmijenjeni krajolik kakav još nismo sreli, ali nam je istovremeno jako poznat, blizak, ugodan, onaj kojem prilazimo bez straha, onaj u kojem nam ptica nježno cvrkuće u uho, cvijeće je vibrantnih boja, a životinje su slobodne. Iako se ne udubljuje u “smisao”, ne postavlja pitanja, ne očekuje odgovore, on savršenom vještinom uvijek i oduvijek prikazuje svoju neposrednu okolinu – nekad su to bili psi, danas je to šuma i livada pored koje se nalazi i njegov atelje.

zatvori