Četvrtak, 28. ožujka 2024.

IZAZOVNA GODINA Šinterice zbrinule 78 pasa i mačaka, trenutno pomažu životinjama s potresom pogođenog područja

Iza volonterki i volontera Udruge Šinterice dobra srca godina je puna teških, ali i lijepih trenutaka.

– Zbrinuli smo 15 pasa i 63 mačke. Ukupno su udomljene 63 životinje. Nažalost izgubili smo 16 života, koje volimo i dalje, a ne prođe tjedan da ih ne spomenemo. Trenutno pomažemo macama i psima u potresu – poručuju Šinterice.

Dodaju da su godinu završile s 20 aktivnih članova, a u udrugu su stigle nagrade Zlatni volek, Zlatna volonterska knjižica te Zahvalnica Koprivničko-križevačke županije.

– U sklopu dva odvojena projekta – “Mačak u vreći” koji je financirala Općina Novigrad Podravski i “Projekt besplatne kastracije” koji je financirala Astra poslovni inženjering kastrirane su 443 mačke i to 309 cura i 134 dečka – objašnjavaju Šinterice.

Projekata je bilo još pa su tako projektom “Iza kulisa” koji je financirao Grad Koprivnica uređena dva hranilišta za slobodnoživuće mačke, a iste su cijepljene i očišćene od endoparazita i ektoparazita. Neovisno o projektu uređeno je i jedno hranilište za ptice.

– S ciljem promoviranja udomljavanja proveden je projekt “Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet”, koji je također financirao Grad Koprivnica, te smo sudjelovali na projektu Knjižnice i čitaonice Fran Galović “Predstavi se, inspiriraj, pokreni” – napominju Šinterice.

Kažu da je organizirano ukupno 14 akcija prikupljanja donacija, a neke su bile provedene u suradnji s inicijativom Unikatni mačori i FUNK-om.

– Ostvarili smo ugodnu suradnju s Ivanom Kindl koja je naše mace uvrstila u svoj spot te s Vlatkom Štamparom koji nam je pomogao skupiti novac za krov. Promijenili smo stolariju na dijelu objekta, složili pod u karanteni, složili grijanje u još jednoj sobi i bacili se na renovaciju krova – podsjetile su Šinterice i zahvalile na pomoći svim pojedincima, firmama i ustanovama.

Šinterice ne staju ni u novoj godini. Nakon potresa koji je najviše pogodio Sisačko-moslavačku županiju, na skrb su primile šest mačaka iz Siska, a uputile su se na potresom pogođeno područje kako bi dostavile donacije hrane za životinje, ali i očitale čipove psima koje pronađu, kontaktirale njihove vlasnike te ih vratile ako vlasnici imaju mogućnost uzeti ih ili pak u dogovoru s Animalex-om sukladno zakonu smjestile psiće na privremeni smještaj te u dogovoru s vlasnicima preuzele mačke koje su ostale bez smještaja.

zatvori