Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Županijski zdravstveni djelatnici cijepili se protiv koronavirusa, nove pošiljke stižu početkom veljače

Dio županijskih zdravstvenih djelatnika u subotu je primio prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech.

Kako doznajemo iz Službe ureda župana, riječ je o 138 djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Doma zdravlja te Zavoda za hitnu medicinu, a tijekom ovoga tjedna u suradnji s timom za bolničke infekcije cijepljen je i dio zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, istaknula je da su od početka cijepljenja ukupno cijepljena 482 zdravstvena djelatnika pri čemu je u koprivničkoj bolnici do sada cijepljeno oko 50 posto zdravstvenih djelatnika. U domovima za starije i nemoćne osobe cijepljena su 253 korisnika i zaposlenika, a cijepljenje će se nastaviti danas i sutra pa će se brojke povećati do kraja tjedna kada će biti iskorištene sve doze pristigle u sklopu druge pošiljke cjepiva. Vadla je napomenula da je među cijepljenima i 377 osoba koje će primiti ili su već primile drugu dozu cjepiva pa će se kod tih osoba zatvoriti ciklus od potrebne dvije doze.

Početkom veljače očekujemo nove dvije pošiljke s ukupno 2.340 doza cjepiva te ćemo s obzirom na dinamiku pristizanja cjepiva te sukladno planu cijepljenja i zainteresiranosti stanovništva nastaviti s cijepljenjem. Raste interes za cijepljenje. Za našu županiju naručena je dovoljna količina cjepiva od nekoliko proizvođača, svi će doći na red, no ključno je i dalje se pridržavati svih epidemioloških mjera kako bi zadržali trend smanjenja broja oboljelih od COVID-19 – objasnila je ravnateljica.

Dodala je da je u dogovoru s Domom zdravlja i liječnicima obiteljske medicine upućen dopis Ministarstvu zdravstva po pitanju uključivanja liječnika primarne zdravstvene zaštite u proces provođenja cijepljenja.

Spomenimo i da će se za provođenje cijepljenja formirati punktovi koji će biti smješteni u domovima zdravlja u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te u općinama i naseljima diljem županije, a u cijepljenju će sudjelovati svi cjepitelji u svojim ambulantama i mobilnim timovima iz županijskog Doma zdravlja, privatne prakse liječnika opće medicine, medicine rada i Zavoda za javno zdravstvo. Dodajmo da će zaposlenike i štićenike domova za starije osobe u udomiteljskim obiteljima i nepokretne osobe cijepiti članovi mobilnih timova županijskog Zavoda za javno zdravstvo i nadležni liječnici.

zatvori