Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Župan Koren učenicima i njihovim mentoricama uručio priznanja za sudjelovanje u projektu “Budi neovisan”

Projekt “Budi neovisan” županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga uspješno je proveden krajem prošle školske godine, a jučer je za učenike i njihove mentorice održan i prijem kod župana.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić mentorima su podijelili priznanja te nagrade za učenike, a Županija je kroz Povjerenstvo ukupno osigurala 10.000 kuna za prva tri mjesta među osnovnim i srednjima školama.

Kako su poručili iz Službe ureda župana, radi se o projektu koji je proveden u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, a u njemu su sudjelovali učenici iz 14 osnovnih i četiri srednje škole s područja županije koji su uz pomoć mentorica snimali video materijale na temu borbe protiv ovisnosti.

Podsjetimo, u kategoriji osnovnih škola najboljim filmom proglašen je film “Izbor je uvijek tvoj” Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec, a mentorica Dijana Pleadin smatra da su učenici bili dovoljno zreli da daju doprinos ovoj tematici.

– Željeli smo stvoriti neku vrstu video igrice s centralnim likom koji nailazi na razne neprimjerene situacije i pokušava ih riješiti, a svaki je učenik imao dvije uloge – rekla je.

>> VIDEO Film ‘Izbor je uvijek tvoj’ učenika iz Đelekovca pobjednik natječaja u sklopu projekta Budi Neovisan

Najboljim filmom u kategoriji srednjih škola proglašen je film “Ne budi fejk” Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, a mentorici Ani Huzjak drago je što se toj problematici pristupilo na način prilagođen mladima i kroz medij koji je njima blizak.

– Važno je da mladi stvaraju materijale za mlade jer je to jedan od najučinkovitijih načina na koje se može pristupiti tom problemu. Naime, oni će spremnije primiti informacije od svojih vršnjaka kroz materijale koje su sami kreirali. U cijelom smo se procesu dobro zabavili, tema nam je bila ovisnost o društvenom mrežama s kojom se svi poistovjećujemo te smo zadovoljni rezultatom – istaknula je.

>> VIDEO Filmovi ‘Izbor je uvijek tvoj’ i ‘Ne budi fejk’ pobjednici županijskog natječaja u sklopu projekta Budi NEovisan

Koren je naglasio važnost koju borba protiv raznih oblika ovisnosti ima za cijelu društvenu zajednicu.

– Ovo je jedan od važnih projekata u sklopu školskih preventivnih programa koje Županija već niz godina podržava organizacijski i financijski kojim se nastojalo potaknuti učenike da se još više informiraju o problemu ovisnosti i kreiraju edukativne filmove koji će se koristiti i u nastavnom procesu. Smatramo da ovakve aktivnosti kroz odgojno-obrazovni sustav mogu biti najučinkovitiji oblik prevencije ovisnosti – istaknuo je župan.

Ljubić je napomenuo kako je već od najranije dobi kod učenika važno osvijestiti problem ovisnosti putem edukacija i preventivnih programa.

– Činjenica je da su učenici osnovnih i srednjih škola pod raznim utjecajima te da postoji i veliki potencijal za razvijanja ovisnosti. Potrebno je mnogo raditi s roditeljima i djecom po tom pitanju, a važno je i senzibilizirati javnost. Škole su napravile sjajne video materijale kojima su obrađene teme s kojima se učenici najviše susreću, poput ovisnosti o društvenim mrežama i videoigrama do ovisnosti o alkoholu i drogama. Cilj je da se kroz ovakve materijale izvuče pouka, da učenici budu svjesni problematike i da svi zajedno preventivno djelujemo i spriječimo još veće opasnosti – kazao je Ljubić.

Županijska koordinatorica školskih preventivnih programa Jasna Horvat Vlahović objasnila je da je ideja bila osmisliti programe koji bi bili prilagođeni potrebama pojedine škole i aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

– Naš je projekt prilagođen učenicima, kako sadržajno, tako i kreiranjem materijala u digitalnom obliku, a podršku smo dobili i od voditelja školskih preventivnih programa.

zatvori