Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO Zapaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, danas su na Spomen području Danica u Koprivnici položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve.

– Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25. travnja 1941. gdje je bio premlaćen i ranjen te početkom kolovoza otpremljen u Jasenovac gdje je ubijen. Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu, odnosno koprivničku kristalnu noć dogodio se s 22. na 23. srpnja 1941.godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u koncentracijski logor Danicu a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac potom Auschwitz, Loborgrad i ostale – poručuju iz gradske uprave.

Podsjetimo, Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN-a, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih logoraša.

Spomenimo da su počast žrtvama odali zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjak i gradska vijećnica Anica Desnica te predsjednica Židovske općine Koprivnica dr. Sanja Švarc Janjanin.

zatvori