Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Vrhunski rezultati virovskih košarkašica u 2020. godini

Iako je ova godina posebna po tome što općenito onemogućava razvoj sporta zbog epidemije koronavirusa, Ženski košarkaški klub Podravac Virje posljednjih je mjeseci pronašao načine pripreme treninga i provedbe svojih ekipnih natjecanja.

Kako su poručili iz kluba, mlade košarkašice početkom ožujka osvojile su Prvenstvo Hrvatske za djevojčice U-13, a koje su igračice rođene 2007. godine i mlađe ostvarile na domaćem parketu protiv ekipe ŽKK Trešnjevka 2009 iz Zagreba. Bilo je to treće osvajanje naslova prvaka u mlađim dobnim kategorijama za virovsku košarkašku u 20 godina postojanja, a ovoj generaciji drugo s obzirom na to da su bile prvakinje i 2018. godine u kategoriji U-11.

Zatim je uslijedio prekid treniranja i natjecanja tijekom travnja i svibnja, a djevojke su se treniranju vratile početkom lipnja kada je uz jubilej kluba odigrana reprizna finalna utakmica sa zagrebačkom Trešnjevkom u kojoj su Virovke ponovno slavile.

U to je vrijeme izabrano novo vodstvo kluba pa je tako za predsjednika izabran Robert Čimin, a za novu trenericu mlađih dobnih kategorija Valentina Hrženjak s kojima su nakon dvomjesečne stanke ponovno u drugoj polovici kolovoza započele s pripremama za novu sezonu.

Naime, kako je tada epidemiološka slika bila zadovoljavajuća, klub je vjerovao da će se sezona nekako moći odigrati. U međuvremenu je donesena odluka kluba o nastupanju u Prvoj ženskoj ligi, mladoj ekipi pridružilo se nekoliko starijih igračica, a za trenera je odabran Ivica Molnar. Sve do kraja studenoga odigrane su utakmice u svim prijavljenim kategorijama, a uz minimalna odstupanja košarkašice Podravca jedine su u regiji Sjever  odigrale sve predviđene utakmice.

– Odolijevalo se raznim izazovima uz pandemiju, samoizolacije i pojedinim sakrivanjem nekih drugih ekipa iza korone, pri čemu se u ni jednom trenutku nije tražio izgovor za odgodu određene utakmice. Igralo se kako se moglo, s igračkim kadrom koji je bio na raspolaganju, slijedeći preporučene epidemiološke preporuke. No, tada su uslijedile nove rigorozne epidemiološke mjere Nacionalnog stožera sa zabranom igranja mlađe dobnih kategorija i odmah potom zatvaranje dvorane čime je do daljnjega onemogućen nastavak košarkaških natjecanja u svim kategorijama – poručili su.

Do tada su ostvareni zavidni rezultati u sezoni 2020./2021. U najmlađoj prijavljenoj ekipi U-15 odigrana su tri od 14 kola s istim brojem pobjeda i preko prosječnih 100 koševa po utakmici, a uz to su odigrane dvije utakmice u grupnoj fazi međunarodne WABA lige u kojima je zabilježen poraz od Celja i pobjeda protiv Maribora. Kadetkinje su u svojoj ligi dogurale najdalje. Odigrale su devet od 12 utakmica, pri čemu neporaženo drže čelo tablice s prosječnih 85 koševa po utakmici. Seniorska ekipa odigrala je tri od 10 kola u kojima je upisala poraz od Koprivnice i Broda na Savi, a kod kuće tijesnu pobjedu nad ekipom Broda iz Slavonskog Broda. U dvije mlađe dobne kategorije u kojima su ligaška natjecanja u tijeku, izgledno je za očekivati plasiranje u poluzavršnice Prvenstva Hrvatske, juniorska ekipa trebala bi svoju ligu započeti u veljači iduće godine s izglednim mogućnostima za istim postignućem, a seniorska ekipa je posljednjom utakmicom pokazala spremnost u natjecanjima s ponajboljima kontinentalnim ekipama.

– Božićna je želja virovske košarke što skoriji nastavak natjecanja jer ovakvi duži prekidi mogu ostaviti iznimno duboke posljedice za manje amaterske klubove. Kontaktni dvoranski sportovi stavljeni su u nenormalnim okolnostima pred nove izazove, sasvim neizvjesne budućnosti, a pri čemu će tradicija uspjeha i pozitivnog sportskog duha iznaći njegovu regeneraciju i nastaviti razvijati sport u najkošarkaškijem selu u Hrvatskoj – zaključili su iz kluba.

zatvori