Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: VELIKE ZBIRKE MALIH STVARI Anica Šabarić: Anđele skupljam jer znam da su mi spasili život

Anica Šabarić 67-godišnja je umirovljenica iz Đurđevca za čiji dom bismo na prvi pogled lako mogli pomisliti da je muzej.

Naime Anica zajedno sa svojim suprugom Zdravkom u kući ima nekoliko kolekcija s više stotina, možda i tisuća eksponata anđela, malih kamenih kućica, pisanica, umjetnina.
Ova umirovljena profesorica hrvatskog jezika i komparativne književnosti te viša knjižničarka radila je 19 godina kao profesorica hrvatskoga jezika u Strukovnoj školi Đurđevac i Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu. Isto toliko godina provela je i u Gradskoj knjižnici Đurđevac gdje je radila kao voditeljica i ravnateljica.

Anđele je počela skupljati 2001. godine.

– Tada sam preživjela sepsu i znam da su me anđeli čuvali. Nakon što sam izašla iz bolnice ušla sam u trgovinu i vidjela drvenog anđela na kojem je pisalo “Ja te čuvam!”. Njega sam prvoga kupila, a sve drugo je povijest – rekla je.

Dodala je da nakon što je kupila prvog anđela, gdje god je išla uvijek ih je primjećivala i kupovala.

– Imam ih sigurno više od 500 i to izrađenih od svih mogućih vrsta materijala, ali najviše je keramičkih. Među njima su i anđeli autora kao što su Eleonora Grgac, Margareta Krstić, Ivana Hadžija, Valentina Šeb te mnogi drugi. Osim keramike puno anđela imam izrađenih od stakla, drva, kamena, od autora Đure Zvonara, Andrije Gašparuša, Davorke Brezak, Darka Vilupeka – objasnila je.

Osim figurica i skulptura anđela u kući ima dosta i umjetničkih slika s temom anđela od raznih autora kao što su Ivica Šiško, Edit Glavurtić, Josip Generalić, Zdravko Šabarić, Pero Topljak, Andrea Živko, Ivan Lacković Croata, Milan Pavlović, Ella Svilan Svalina, Željko Prstec, Gordana Špoljar Andrašić ali i mnogi drugi.

– Najviše ih je, naravno, naslikao moj muž slikar, a i nekoliko zajedničkih izložbi napravili smo s temom anđela – dodala je.

Njeni prijatelji dobro su upoznati s njenom strašću skupljanja anđela pa joj tako dosta čestoi oni sa svojih putovanja donose figurice.

– U zbirci imam anđele iz Irske, Fatime, Jeruzalema, Rusije, Perua, Mađarske, Francuske, Italije, Austrije. Osim toga, anđele imam i na jednom meksičkom srebrnjaku, zatim na lančićima, šalicama, tanjurima, salvetama, vrećicama, kutijama – ističe te dodaje da joj je i omiljeni parfem Angel.

Osim anđela, Šabarić ima i zavidnu kolekciju kamenih kućica.

– Kućice sam počela skupljati kada smo počeli intenzivno putovati, a prva je kupljena u Rovinju. Na mojim prozorima ih stoji 70-ak, najviše iz Hrvatske, ali imam ih i iz Amerike, Vatikana, Italije, Andore, Francuske, Nizozemske, Mađarske, Turske, Engleske – ističe i napominje da su kamene kućice podsjetnik na putovanja i mjesta koja su ona i njezini ukućani posjetili.

Uz kamene kućice i anđele, Šabarić ima i zbirku pisanica i to onih tradicionalnih koje skuplja već 20-ak godina.

– Puno tradicionalnih pisanica poklon su Ane Bogat iz Molvi i Josipa Cugovčan iz Podravskih Sesveta. Uz njihove imam i puno keramičkih pisanica, sve zajedno ih je stotinjak – napomenula je i kazala da je imala i nekoliko keramičkih jaslica od kojih je najveće za Božić poklonila crkvi u Đurđevcu. Poklonila je i platnene rukotvorine Slavonije i Podravine, a narodnu nošnju Slavonije darovala je KUD-u Petar Preradović iz Đurđevca, dok je podravska nošnja svoje mjesto pronašla u Posudionici i radionici narodnih nošnji u Zagrebu.

Poklonila je i više od 3.000 knjiga koje su ona i njen muž prikupili još od studentskih dana.

– Svoje zbirke i dalje nadopunjavam i novim predmetima, ali u zadnje vrijeme počela sam poklanjati predmete onima koji to znaju cijeniti i kojima to znači jednako kao i meni. Osim toga, moj muž skuplja bočice od parfema, ima ih oko tisuću. Skuplja i umjetničke slike kojih ima više od dvjesto, a ima i bogatu glazbenu kolekciju i kuća nam polako postaje pretijesna – govori u šali Šabarić koja osim što je strastvena kolekcionarka, uživa u čitanju knjiga i boravku u prirodi.

zatvori