Izvor: koprivnica.hr
Na prostoru kampusa danas je u rad puštena stanica za punjenje električnih autobusa “Busko” u sklopu projekta Low Carb.

Kako su poručili iz Gradske uprave, u sklopu stanice postavljena su dva punjača za električne autobuse i pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost ovog sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela koji se nalaze na krovu nadstrešnice. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se u trenucima kada energija sunca nije dostupna.

– Elektromobilnost je tema u gradu Koprivnici koja je postala aktualna s prvim velikim projektom 2013. godine, a vezano uz održivu mobilnost, izradu planova održive mobilnosti te izgradnju prvih ovakvih stanica za bicikle te punionica za automobile. Ovo je jedan u nizu projekata koji je obuhvatio puno toga, od izrade dokumenata pa sve do infrastrukture – kazala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i istaknula kako se nada da će grad, privatni sektor i građani u sljedećem financijskom razdoblju dobiti podlogu kojom će moći povoljnije kupovati prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatljivija.

Voditelj projekta Low Carb Nebojša Kalanj kazao je da je cilj uspostave ovakvog sustava bio dokazati da je moguće lokalno proizvoditi energiju i koristiti ju na istom mjestu gdje je i proizvedena, u ovom slučaju za potrebe punjenja električnih autobusa i električnih bicikala.

– Takav princip rada je budućnost, ne samo u sektoru prometa, odnosno javnog prijevoza, nego u zgradarstvu i privatnim kućanstvima gdje je cilj da se putem lokalnih obnovljivih izvora energije proizvodi električna energija koja se istovremeno i troši na mjestu proizvodnje. Kroz projekt smo pokazali jedan od načina kako jedinice lokalne samouprave mogu osigurati energetsku samodostatnost – objasnio je.

Spomenimo da su punionice namijenjene isključivo za punjenje autobusa Busko koji je dio javnog prijevoza. Ukupna vrijednost investicije iznosi 352.000 kuna, od toga je 85 posto sufinancirano iz EU programa Središnja Europa.

– U posljednje dvije godine prevezeno je oko 11.500 ljudi našim autobusima Busko koji djeluju u sklopu javnog prijevoza. Ova punionica zasigurno će dodatno olakšati posao oko punjenja autobusa – rekao je član Uprave Komunalca Goran Međurečan.

Dodao je da su u Komunalcu zadovoljni i korištenjem sustava javnih bicikala. Naime, od 2014. godine do sada zabilježeno je oko 80.000 posudbi bicikala Bicko, a registrirano je oko 2.000 korisnika, dok je u posljednje dvije godine zabilježeno 1.500 korištenja bicikala na električni pogon.

Uz postavljenu mrežu punionica čiji je vlasnik HEP, Grad Koprivnica ima uspostavljen svoj sustav punionica za vozila koji građani mogu besplatno koristiti. Riječ je o punionicama koje se nalaze na stupovima javne rasvjete. Punionice se koriste uz RFID krtice koje izdaje Grad Koprivnica. Trenutno je registrirano 15 korisnika gradskih punionica.